BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Richter-vezér: Öntjük a pénzt az államkasszába

Merre tart az egészségügy? – Stratégia, szerkezetváltás, működésfejlesztés, finanszírozás címmel tartja XXI. egészségügyi szakkonferenciáját ma a Világgazdaság, amelyről élő videóközvetítést adunk. Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke a jogszabályváltozások hatásairól beszélt a rendezvényen.

Bogsch Erik, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke, a Richter vezérigazgatója leszögezte: a gyógyszeripar 2003 óta fizet hozzájárulást az egészségügyi kasszához, 2007-től ez az összeg jelengtősen növekedett, így a szektor hozzájárulása arányaiban már eleve nagyobb, mint a bankadó.

A további résztvevők megszólalásait itt megtekintheti

Mint mondta, "rendesen nyomják a pénzt az államkasszába" adók formájában, ezért az ágazat fejlesztése nemzetgazdasági érdekis. Ugyanakkor a hazai gyártók csak 23 százalékban részesednek a piacból. Több évre szóló megállapodásokra lenne szükség a cégek és a kormányzat között és a gyógyszergazdasági törvény is módosításra szorul.

Olyan támogatáspolitika bevetése lenne szükséges, amely semleges a gyártók származása tekintetében és nem ellenséges a hazai gyártókkal, ahogyan a mai helyzet mutatja. Azoknak a cégeknek kell finanszírozniuk a gyógyszerkasszát, amelyek miatt annak költségei túlzottan megnőttek, vagyis a fejlődő gyártók. A szövetség szerint nem tartható, hogy a gyógyszerkassza növekedését a gyártó cégek finanszírozzák, ez ugyanis megfojtja az innovációt és hosszú távon a szektor adóbefizetéseit is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.