BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A konkurenciához mennek az aerovivások

Nagyot szólt az Aeroviva utazási iroda csődje, amely a hírek szerint mintegy négyezer utast érint. Pedig a társaság nem éppen olcsó utakat árult, kínálatában többségében drága, egzotikus utak szerepeltek, amelyekért legjobb esetben is több százezer forintot kellett fizetni. A szakmabeliek szerint éppen abba bukott bele, hogy a drága utakat nagy árelőnnyel akarta eladni.

Bár befizetett pénzüket egyelőre nem látják, sokan mindenképpen utazni akarnak – mondta Kurucz János, a Vista ügyvezető igazgatója. Tapasztalatai szerint központi irodájukat hétfőn és kedden több csalódott utas kereste fel, akik az Aerovivánál utaztak volna.

Sok pórul járt utas keresi fel az IBUSZ irodáit is – mondta Komora Zoltán turisztikai igazgató. A szilveszteri utak ugyan már két hete beteltek, de a gyorsan jött kereslet miatt pluszkapacitásokat szabadítanak fel. Már a nyári forgalom is jelezte, hogy megjött a magyarok utazási kedve. Úgy látja, az irodacsődök felhívják az utasok figyelmét arra, hogy a gyanúsan olcsó utak kockázatot is rejthetnek. A téli egzotikus utazások nem véletlenül kerülnek több százezer forintba, hiszen legtöbbjük felső kategóriás szolgáltatásokat – egyebek mellett exkluzív szállást, hidroplántranszfert – tartalmaz. „Az utasoknak meg kell érteniük, ha valóban exkluzív utazást szeretnének, az nem oldható meg néhány ezer forintból, mert annak az lehet a vége, hogy végül nem tudnak elutazni, rosszabb esetben hazajönni” – tette hozzá.

A becslések szerint évente mintegy 800 ezer-egymillió magyar veszi igénybe utazási iroda szolgáltatását évente, ebből nagyjából tíz-tizenötezerre tehető a téli egzotikus üdülésekre befizetők száma. Thaiföld, Mexikó, Mauritius a legnépszerűbb téli úti cél. Az idén is ezek az országok vonzzák a legtöbb magyar utazót – mondta Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója. Thaiföld azért szerepel már évek óta a toplista tetején, mert sok, jó minőségű szállodai kínálattal rendelkezik, s így jó ár-érték arányú utazásokat lehet eladni. Az egzotikus utak egyébként nem hiába kerülnek átlagosan 400 ezer forintba – állítja Molnár Judit. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.