BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hotelek: telt házas év vége

Komplex programcsomagokkal készülnek a szilveszterre a hazai szállodák

A karácsonyi hétvégén átlagosan fél házzal mentek a hazai hotelek, de szilveszterkor gyakorlatilag mindenhol kitehetik a „megtelt” táblát. A szállodák szokásosan vacsorával, zenével és egyéb szórakoztató programokkal egybekötött csomagokkal készültek az év utolsó napjára, amelyekbe a válság miatt általában különböző árengedményeket is beépítenek – derül ki a Világgazdaság körképéből.

Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnökének tájékoztatása szerint körülbelül félházas karácsonyi foglaltságokat jeleztek a vidéki szállodák, és ennél alacsonyabb kihasználtság volt a fővárosi szállodákban. A karácsonyi ünnepeket az elmúlt években egyre több hazai vendég töltötte elsősorban vidéki gyógy- és wellness-szállodákban, ahol egyre gazdagabb programokról gondoskodtak az ott ünneplő családok számára. Sok hotel gazdag programajánlattal kedveskedett kicsiknek, nagyoknak, így kérésre karácsonyfát is állítottak a vendégek szobájában. „Az idén megtörni látszik ez a fejlődési trend, és több megkérdezett vidéki szálloda a tavalyihoz hasonló vagy valamivel az alatt maradó érdeklődést tapasztalt a karácsonyi ünnepeken” – mondta.

A vidéki és fővárosi szállodákban a karácsonyt követő napokon egyre magasabb a foglaltság. Erdei János közlése szerint szinte minden budapesti hotelben, így az Accor, a Danubius és a Hunguest egységeiben is telt házas szilvesztert várnak, elsősorban külföldi vendégekkel, de vidéken is már csak néhány helyen van korlátozott számban szabad szoba a későn rendelő vendégek számára. „Jellemző, hogy az idei szilveszterkor három-, sőt négynapos programokat értékesítenek a szállodák, tekintettel arra, hogy most igen kedvezően alakult az ünnepnapok héten belüli elhelyezkedése” – véli a szállodaszövetség elnöke.

„A karácsonyi hétvégén – a múlt évhez hasonlóan – körülbelül 50 százalékos foglaltságunk volt, ez azóta folyamatosan emelkedik, szilveszter estére pedig már közel egy hónapja minden szobánk elkelt” – számolt be a Világgazdaságnak a tapasztalataikról Czimondor Nándor, a zalakarosi MenDan Thermal Hotel és Aqualand igazgatója. Közlése szerint igen komoly programokkal készültek az ünnepekre, hiszen karácsony és január 2-a között minden este más zenés műsor vagy előadás szórakoztatja a vendégeket. „Egyedül a programokra 4,5-5 millió forintot költöttünk. Ennek megfelelően azt a stratégiát követjük, hogy a lehető legszélesebb körű szolgáltatást kínáljuk az ünnepi csomagokban, s olyan áron, amely számunkra is megfelelő bevételt biztosít” – tette hozzá. A szálloda honlapján található információkból kiderül, hogy a háromnapos szilveszteri csomag – amely magában foglalja az ünnepi vacsorát, valamint a különböző programokon való részvételt – 90 ezer forint/főnél kezdődik. Czimondor Nándor hozzátette: a válság hatására árérzékenyebbé váltak a vendégek, ezért a múlt évhez képest engedményeket kellett tenniük az árpolitikájukban, így több és nagyobb mértékű gyermekkedvezményt vezettek be az idei csomagajánlataikban. Szilveszterkor egyébként a vendégek túlnyomó része magyar, de a január 2-a utáni napokban külföldiekkel, főleg osztrákokkal telik meg a zalakarosi szálloda.

„A mi hotelünk a karácsonyi ünnepek alatt hagyományosan zárva tart, hétfőn nyitottunk újra, ekkor már száz szobánkba érkezett vendég, keddtől pedig gyakorlatilag telt házzal működünk vasárnapig” – tájékoztatta lapunkat Papp Imre, a sümegi Hotel Kapitány wellness-szálloda és idegenforgalmi komplexum igazgatója. A szilveszterre a történelmi témájú hotel is számos különleges programmal készül: lesz többek közt tüzérségi támadás a sümegi vár ellen, hastáncgála, lovagitorna-bemutató, lovas műsor, gyerekjátékok, gálavacsora. „Egy-, két-, három-, illetve négyéjszakás csomagokat kínálunk a vendégeknek, az árak pedig a tavalyi szint alatt vannak, ez annak is köszönhető, hogy az idén közel kétszeresére bővült szállodánk kapacitása. Szilveszterestére már csak egy-két szabad szobánk van” – mondta Papp Imre. A kétéjszakás csomag egyébként fejenként 66 ezer forintba kerül.

Nem drágultak a szilveszteri csomagok a Baktalórántháza szomszédságában található Business Hotel Fenyvesnél sem. „Annak ellenére, hogy a beszerzési költségek kivétel nélkül emelkedtek, ezt nem hárítottuk át a vendégekre. Így bár kisebb lesz a haszonkulcsunk, de legalább a múlt évhez hasonlóan telt házzal ünnepeljük az új év eljövetelét” – mondta lapunknak Krivács András szállodaigazgató. A szilveszterre két-három napos csomagajánlatokkal készültek, amelyek árában a szokásos wellnesshasználat és reggeli mellett az ünnepi gálavacsora, valamint az azt követő, zenés műsorokkal tarkított mulatság is benne van. A kétéjszakás csomag fejenként 38 ezer forintnál kezdődik. A szálloda egyébként a karácsonyi hétvégén is jó telítettséggel ment, 70-80 százalékos volt a kihasználtság.

Lassú fellendülés ígérkezik az idegenforgalomban

Stagnált a vendégek és a vendégéjszakák száma a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2010 első tíz hónapjában az előző évi azonos időszakához képest, míg a szálláshelyek összes árbevétele folyó áron kismértékben emelkedett – derül ki a KSH december elején nyilvánosságra hozott gyorstájékoztatójából.

Egyre több külföldi vendég érkezik a kereskedelmi szálláshelyekre; az említett időszakban öt százalékkal nőtt a számuk, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig eggyel. Árnyalja a képet, hogy 2010-ben többlet szállodai kapacitások nyíltak meg az országban, így a hotelek átlagos foglaltsága alig változott, és továbbra is az egyik legalacsonyabb Európában.

Az értékesítési bruttó, illetve nettó átlagárak még tavalyhoz képest is csökkentek, így a magyar hotelek jövedelmezősége romlott az elmúlt egy évben.

Egyre több külföldi vendég érkezik a kereskedelmi szálláshelyekre; az említett időszakban öt százalékkal nőtt a számuk, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig eggyel. Árnyalja a képet, hogy 2010-ben többlet szállodai kapacitások nyíltak meg az országban, így a hotelek átlagos foglaltsága alig változott, és továbbra is az egyik legalacsonyabb Európában.

Az értékesítési bruttó, illetve nettó átlagárak még tavalyhoz képest is csökkentek, így a magyar hotelek jövedelmezősége romlott az elmúlt egy évben.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.