BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tulajdonosi szemléletet vár

Az idén is topmunkahely lett a 250–1000 fő közötti foglalkoztatók kategóriájában az FGSZ Földgázszállító Zrt. A tavalyi kategóriagyőzelem és iparági első helyezés után nem kis teljesítmény volt 2010-ben ismét megszerezni a Legjobb Munkahely címet, főleg, hogy a vállalat hatalmas változásokon ment keresztül egy év alatt. Többek között ezekről beszélgettünk Zsuga Jánossal, a társaság vezérigazgatójával.

- Így év vége felé aktuális a kérdés: milyen esztendő volt az idei az FGSZ számára?

- A vállalati mutatók az éves tervnek megfelelően alakulnak, mégis nehéz és fárasztó évünk volt.

- Tényleg fáradtnak tűnik; a hangulata is rossz?

- Egy vezető nem teheti meg, hogy negatív legyen, példát kell mutatnia, így egyáltalán nem lehetek borúlátó.

- A fáradtság biztos, hogy jogos, hiszen az FGSZ-nél – az Európai Unió előírásai miatt – 2010-ben számtalan változás történt. Mivel Magyarországon csak az önök cégének van földgázszállítási és rendszer-irányítási engedélye, olyan körülményeket kellett teremteniük, amely biztosítja az összes piaci résztvevő számára a hálózathoz való diszkriminációmentes és tisztességes hozzáférést – ez az úgynevezett ITO (Independent Transmission Operator) modell lényege. Csakhogy az FGSZ a Mol csoport tagja, miközben az ITO modell keretében működő társaságoknak az anya- és leányvállalatoktól függetlenül kell működniük. Hogy sikerült ezt az ellentmondást feloldani?

- Az ITO modell értelmében az FGSZ most már önállóan dönt a rendszer-üzemeltetés, az infrastruktúra és a karbantartás területén szükségesnek látott fejlesztésekről, s az ezekhez szükséges pénzeszközöket is önállóan teremti elő. Az FGSZ 2010. július elsejére minden szükséges intézkedést megtett ahhoz, hogy az új modell keretei között is felkészülten folytassa rendszer-irányítási és gázszállítási tevékenységét, a folyamatok optimalizálása viszont a mai napig tart.

- Az üzletmenetben biztos, hogy még mindig hat a pénzpiaci válság, a szervezeten belül pedig bővült a létszám; olyan szervezeti egységeket hoztak létre, amelyek eddig nem léteztek, mint például a jogi vagy az IT-terület, a bérszámfejtés. A külső és a belső változások közül melyek okozták a legnagyobb fejtörést?

- Az energetika mint ágazat nincs könynyű helyzetben jelenleg, ezért most kiemelten fontos a higgadtság megőrzése és a szakmaiságra való koncentrálás. Ebben az FGSZ hagyományosan erős, és a tulajdonostól is minden támogatást megkapunk. A szervezeti változások közül a létszámváltozás jelentette a kihívást, hiszen közel kétszáz új kollégát vettünk fel; lassan megközelítjük az ezer főt, s még mindig bővülünk. Ez önmagában jó hír, azonban hiába természetesek, mégis nehéz kezelni a régi és az új kollégák közötti súrlódásokat.

- Ha a vezetői feladatokat nézzük, mint például menedzsmentteendők, szakmai, illetve szervezetirányítás, üzleti ügyek, lobbi, akkor mire ment el az idén a legtöbb ideje?

- Az év elején a szervezetépítésre, az esztendő második felében a lobbira. Egy vezetőt semmi sem ment meg attól, hogy ezeket a feladatokat maximális erőbedobással végezze, és még a saját aktuális operatív teendőire is koncentráljon.

- Az FGSZ tájékán az egyik legaktuálisabb hír a szlovák–magyar vezeték építésével kapcsolatos. A szlovák oldalon a Eurstream az érdekelt, a magyarországi szakasszal az önök vállalata foglalkozik. A gázvezeték iránt érdeklődő cégek e hét közepéig informálódhattak a projektről, illetve jelezhették lekötési igényeiket. December végéig önök kiértékelik a helyzetet, s nyilvánosságra hozzák az eredményt. Mit vár ettől a projekttől?

- Csapdahelyzetben vagyunk, hiszen a legfontosabb energiahordozónk a földgáz, mégis importra szorulunk belőle. Biztosítani kell, hogy minél több helyről lehessen vásárolni, versenyhelyzet alakuljon ki, amely leszorítja a gázárat. A kereskedelem nem az FGSZ feladata, de a piacteret megteremtjük hozzá. A többi szabályozás kérdése és politikafüggő. Úgy érzem, jó irányban haladnak ez ügyben a dolgok, fontos, hogy jövőépítő munkát végzünk, a kollégáknak és nekem is lényeges, hogy érezzük, van értelme a napi munkánknak.

- Nemcsak az idei esztendő, hanem általában az évtized eredményei alapján is elmondható, hogy a legjobb munkahelyek „sikerreceptje” évről évre ugyanaz. Többek között épp az, amit ön említett: értelmes, kihívást jelentő munkát végeznek a dolgozók, akik bíznak a felső vezetőikben, s a menedzsment emberközpontú kultúrát épít.

- Tudja, tavasszal Londonban jártam, s véletlenül belekeveredtem egy háborúellenes tüntetésbe. Az egyik transzparensen ez a szöveg volt olvasható: „Boldogtalan az a föld, amelynek nincsenek hősei.” Majd közvetlenül mellette egy másik tábla kiegészítette ezt a mondást: „Nem. Boldogtalan az a föld, amelynek hősökre van szüksége.” Azt gondolom, boldogtalan az a cég is, ahol hősökre van szükség. Ugyanis nem magányos hősök kellenek, hanem egy remek csapat, ahol a csapattagok érzik, hogy egy jól felkészült, motivált közösséghez tartoznak, amely értelmes, értékes munkát végez. Ez biztosítja az elkötelezettséget is, és ettől megyünk – bölcsen – előre.

- A Világgazdaság–Hewitt Legjobb Munkahely Felmérésen 2010-ben is nyertek. A tavalyi győzelem után úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak, hogy az idén is megmérettetik magukat, s nem számít jelentős visszaesésre a munkatársai elkötelezettsége terén. De vajon a fárasztó, változásokkal terhes év közben is így gondolta?

- Nem. A munkatársaim elkötelezettsége rendkívül nagy, 85 százalék feletti, miközben kétszáz kolléga csatlakozott hozzánk, új tevékenységeket végzünk, s számtalan folyamattal ismerkedünk. Az eredmény pozitív meglepetés számomra, s nagyon büszke vagyok rá.

- Milyen területekkel elégedettek leginkább a kollégái?

- A szakmaiságunkkal, a csapatszellem minőségével, a jövőbe vetett hitünkkel és azzal, hogy a menedzsmentben lehet bízni, nem elefántcsonttoronyból irányítunk. Hogy a vállalaton belül tényleg az ember a legfőbb érték, hogy lehet fejlődni, sőt kell is, a munkakörülmények pedig kifejezetten jók.

- Nézzük a másik oldalt: mit gondolnak a kollégák, miben kell javulnia az FGSZ-nek, illetve a menedzsmentnek?

- Sokkal többet kell beszélgetnünk a régi kollégákkal arról, hogy miért van szükség az új tevékenységünkre, az újakkal pedig a régi feladatunkról, arról, hogy a földgázszállítás mennyire értékes munka. BA középvezetői réteg felelőssége hihetetlenül nagy abban, hogy az újak gyorsan integrálódjanak a vállalati kultúrába, s abban még nagyobb, hogy a menedzsmenttől kapott információkat megossza, megértesse a szervezet többi tagjával is.

- Ezt gondolják a kollégák, de ön személy szerint mit gondol, miben kell fejlődniük?

- Az idén önálló vállalattá alakultunk, ez megköveteli a tulajdonosi szemléletet is. A „szakmai szemüveg” mellé fel kell tenni a „jó gazda szemüveget” is. Egy játékos példa: ha valamit el lehet vinni talicskával, akkor ne akarjunk neki űrhajót építeni csak azért, mert az szakmailag nagyobb kihívás. Mindezt úgy kell erősítenünk, hogy a tulajdonosi érdek és a munkatársak szakmai önértékelése se csorbuljon. Itt még van mit fejlődnünk.

- 2011 milyen év lesz az FGSZ számára, és milyen nagy feladatokat kell megoldaniuk?

- A jövő év is fárasztó lesz, nem lesz köny-nyebb, mint az idei. Három nagy lépés vár ránk: a már említett szlovák–magyar gázvezeték munkálatai, a szintén említett ITO-engedély megszerzése, amelyet úgy vélem, jövőre megkapunk, s a harmadik lépés, hogy tanuljunk az idei év hibáiból, javítsuk, csiszoljuk a folyamatainkat, tegyük még hatékonyabbá a szervezetet, elégedetté a kollégákat.

- A három feladatból melyik teljesülése van önnél az első helyen?

- Nem tudnám szétválasztani ezeket, mind a három fontos. Hiába elégedettek a kollégák, ha a szakmai munkák nem eredményesek, s hiába vagyunk jók szakmailag, ha a csapatszellem minősége romlik.

- Mire a legbüszkébb az FGSZ-en belül?

- Épp ez utóbbira, a csapatszellemre, a vállalati kultúrára.

- Mi motiválja ebben a nehéz, de azért mégis dicsőséges időszakban?

- Szeretem a földgázszállítást, hiszek benne, hogy eredményes, mások javára váló munkát végzünk.

- Az idén is megkérdezem: 2011-ben elindulnak a Legjobb Munkahely Felmérésen?

- Mindenképp! A győztest maga a pozíciója kötelezi a nevezésre. Muszáj időről időre belenézni a tükörbe, akkor is, ha bizonyos területeken rosszat mutat a kép. Felső vezetőként tudnom kell, hogy a kollégák miként látják a céget, amelyet irányítok. Egész más, amikor egy vállalati rendezvényen beszélgetve egy-egy kolléga véleményt mond, mint amikor nyolcszáz dolgozó anonim módon értékeli az egész szervezetet, a vezetőket, a folyamatokat. Nem a dicsőség, az oklevél számít ebben a megmérettetésben, hanem a munkatársaim véleménye.

- Mit vár a 2011-es megmérettetéstől?

- Csak azt, hogy megismerhessem a kollégáim őszinte véleményét.

- Mennyi ideje marad most a munka mellett magánéletre, pihenésre?

- Bevallom, nagyon kevés. Ha van egy kicsi szabadidőm, akkor igyekszem az alvás terén pótolni a lemaradásom.

Legjobb Munkahely díj (250–1000 fő közötti foglalkoztatók)

1. helyezett: FGSZ Földgázszállító Zrt.

Dolgozói létszám (fő): 792

Éves árbevétel (milliárd forint): 151,5

Tevékenységi kör: földgázszállítás

Tulajdonosi szerkezet: Mol-leányvállalat

A fluktuáció mértéke (százalék/év): 0

Az egy főre eső képzési költség (Ft/év): 103 628

A Mol csoport tagja. Az FGSZ mint az egyetlen rendszer-irányítási engedély birtokában lévő cég, kizárólagos felelősséggel tartozik a teljes hazai földgázrendszer összehangolt működéséért.



Dolgozói létszám (fő): 792

Éves árbevétel (milliárd forint): 151,5

Tevékenységi kör: földgázszállítás

Tulajdonosi szerkezet: Mol-leányvállalat

A fluktuáció mértéke (százalék/év): 0

Az egy főre eső képzési költség (Ft/év): 103 628

A Mol csoport tagja. Az FGSZ mint az egyetlen rendszer-irányítási engedély birtokában lévő cég, kizárólagos felelősséggel tartozik a teljes hazai földgázrendszer összehangolt működéséért. Névjegy: Zsuga János (40) A Mol csoporthoz tartozó, siófoki székhelyű FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatójává 2004-ben nevezték ki.

Korábban, 1994-től 1999-ig a Mol Rt. kőolaj- és földgázszállítási üzletágának a technológus mérnöke volt, majd a földgáz-kereskedelmi üzletág kereskedelmi diszpécserszolgálatát irányította. 2001-től 2003-ig a földgázszállítás-rendszerirányítás-gázforgalmazásért felelt.

Diplomáját a Miskolci Egyetemen kapta okleveles gázmérnökként, majd itt szerzett doktori címet is.

Hobbija a karate és a történelem, jelenleg azonban a legtöbb idejét a munka köti le, így szabadidejében főleg az alváshiányát igyekszik csökkenteni. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.