BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az olaj ismét összehozta az ősellenségeket

A Rosznyeft orosz energiaóriás és az amerikai Exxon Mobil szerződést írt alá a Fekete-tengeren lévő tengeri olaj- és gázlelőhelyek kiaknázására.

A Davosban aláírt szerződés értéke nem ismeretes, de annyit tudni, hogy az Exxon Mobil 1 milliárd dollárt fektet be a kutatásba. Tíz év után ez az első alkalom, hogy az amerikai óriás Oroszországban fektet be, a világ legnagyobb olajtársasága a Reuters szerint nem az elmúlt években nem ápolt túl jó kapcsolatot Moszkvával. "Ez egy magas költségű kutatás és jó példa arra, hogy az orosz vállalatok igyekeznek partnereket szerezni a szükséges szakértelem érdekében. Elképzelhető, hogy további összefogások is létrejönnek ezen a téren" – kommentálta a bejelentést az IHS elemzője, Lysle Brinker.

Az orosz állam ellenőrzése alatt álló Rosznyeft korábban már a British Petroleummal is megállapodott részvénycseréről és vegyesvállalat alapításáról az Északi-sarki mező kiaknázására. A Rosznyeft pár napja szintén Davosban jelentette be, hogy részvénycserét hajt végre a brit partnerrel, ez azonban kiváltotta a BP másik partnere, a TNK részvényeseinek haragját.

Stan Polovec, a TNK-BP orosz részvényeseit tömörítő AAR Konzorcium vezetője jelezte, az AR jogászai vizsgálják, vajon a Rosznyeft-BP szerződés sérti-e a TNK-BP részvényeseire vonatkozó megállapodást. Polovec szerint a megállapodás értelmében mind az AAR-nak, mind a BP-nek kizárólag a TNK-BP-n keresztül szabad részt vennie az új oroszországi projektekben, feltéve, hogy mindkét fél elfogadja azt. Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes, aki egyúttal a Rosznyeft igazgatója, Davosban közölte, hogy hamarosan találkozik a TNK-BP befektetőivel az ügy rendezése érdekében. A BP vezére pedig közölte, hogy cége elkötelezett a TNK-BP megállapodás mellett.

A TNK-BP egyike a tíz legnagyobb orosz olajvállalatnak a nyersolaj-kitermelést tekintve, a konszern 2003-ban az AAR és a BP orosz üzletágának összevonásával született meg. A TNK és a BP egyenlő arányban osztozik a vegyesvállalat részvényein.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.