BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitális védőháló időskorúaknak

Újítás. Negyedszázadon belül a német lakosság fele 50, harmada 60 évnél is idősebb lesz. Közülük a legtöbben otthon szeretnének biztonságban élni. Ezt a témakört kutatja mostanában a Siemens központi k+f részlege a Smart Senior kormányprogram keretében.

Ennek lényege egy távdiagnosztikai hálózati koncepció, amely szerint a testre erősített érzékelők mérik a különféle paramétereket, például a mozgást vagy a vér oxigéntartalmát. Az adatokat széles sávú átvitel révén egy egészségügyi központ fogadja, és ha szükség van rá, segítséget is küld.

A koncepció megvalósítására többféle forgatókönyv is született. Az egyik szerint egy karórához hasonló szerkezeten dolgoznak, amely gyorsulásokat is mér. Ily módon ismerhető fel például az ájulás, ebben az állapotban ugyanis hiányoznak a normál alvásra jellemző mikromozgások. Krónikus fájdalomban szenvedő páciensek ezenkívül a hőmérséklet, pulzus és a vér oxigéntartalmát mérő szalagszerű kötést is kapnak a felkarjukra. Ebben egy rugalmas fólia van, amelybe adóvevőt, kiértékelő elektronikát és áramforrást integráltak. A „karórában” lévő rádiós csip az adatokat egy kommunikációs csomópontba továbbítja, amely azután az interneten keresztül beküldi azokat az egészségügyi centrumba. Különleges biztonsági rendszerrel gondoskodnak az adatvédelemről az adatátvitel teljes útvonalán. Az adatokhoz való hozzáférést is pontosan szabályozzák. A készüléktől elvárható, hogy intuitív módon legyen kezelhető, például egy vészjelző gomb megnyomásával kérhessenek vele segítséget, vagy kéz nélkül, szabadon használható okos telefonként lehessen rajta keresztül közvetlenül a központtal beszélni.

Elsőként diákok tesztelik majd a testszenzorok működését és az adatátvitelt. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.