BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehetőség van rugalmasabb költségtérítésre

Továbbra is keretet szab a gyógyintézményeknek a központilag szabályozott teljesítményvolumen-korlát (tvk), de a januártól hatályos kormányrendelet lehetővé teszi, hogy az egészségpénztár a tvk-n felüli teljesítmények egy részének költségét megtérítse.

Korábban egyetlen fillér sem járt ezért, ami hozzájárult az eladósodáshoz, a legutóbbi felméréskor a lejárt számlák öszszege megközelítette a 40 milliárd forintot.

Az új szabályozás szerint a szakrendelők a többlet 10 százalékáig az OEP-díj 30 százalékát, a többlet 10 és 20 százalék közötti részéért a 20 százalékát kapják. A kórházak 110 százalékig 30 százalékos alapdíjat számolhatnak el.

Az idei tvk-keret szétosztásának alapja a szolgáltatók múlt évi teljesítménye volt. Ám a progresszív és speciális feladatokat ellátók külön keretből többlet gyógyítási lehetőséget kapnak. Figyelembe vették a tavalyi egynapos ellátások mértékét, és korrigálták a 2007-es tvk-változásoknál kedvezőtlen helyzetbe került szolgáltatók keretét is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.