BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élelmiszeren már nem nagyon tudunk takarékoskodni

Mind az Opten céginformációs adatai, mind a KSH statisztikái azt mutatják, hogy az 2007 eleje óta jó körvonalazódó válságtünetek után az éledezés jeleit mutatja a kiskereskedelem Magyarországon. A forgalom csökkenése megállni látszik, és – bár országrészenként eltérő mértékben – javult a cégalapítási kedv is.

Tavaly a harmadik egyedévben megállt a kiskereskedelmi forgalom volumenének csökkenése, az Opten céginformációs adatai szerint pedig több mint kétszer annyi céget alapítanak az ágazatban, mint amennyi megszűnik. Jelenleg 65 295 főtevékenységként kiskereskedelemmel foglalkozó cég működik Magyarországon, ez 2,1 százalékkal több, mint 2010 februárjában. Éledezni látszik tehát a kiskereskedelem, de az ágazat még jó darabig nehézségekkel néz szembe, mert a forgalom növekedése alacsony szintről indul, a felszámolások száma pedig tavaly is 7,6 százalékkal emelkedett. 

A cégalapítási kedv a KSH kiskereskedelmi statisztikájának fényében némiképp meglepő. A hivatal adatai szerint ugyanis a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007 első negyedévétől a tavalyi harmadik negyedévig folyamatosan csökkent, tavaly július és szeptember között pedig csak hajszálnyival – nem egészen 1 százalékkal - emelkedett. Ez a növekedés önmagában nem magyarázza a nagyszámú cégalapítást, és a negyedik negyedév eddig rendelkezésre álló forgalmi adatai is inkább stagnálást mint érdemi növekedést mutatnak.

További meglepetésekkel találkozhatunk, ha megnézzük az ágazatban foglalkoztatottak létszámát is. Az Opten a cégek által az APEH-nak leadott létszám jelentéseit összesíti, eszerint az ágazatba tartozó cégek tavaly az utolsó negyedévben 265 ezer embernek adtak munkát, szemben 2009 negyedik negyedévével, amikor még csak 244 ezer főt foglalkoztatott az ágazat. „A létszám növekedése nem feltétlenül az ágazat fellendülésének jele, sokkal inkább arról lehet szó, hogy a kicsit könnyebb adóterhek, valamint az egyre szigorodó ellenőrzések miatt egyre több cég veszi alkalmazásba azokat, akiknek eddig csak zsebbe fizettek.” – vélekednek munkaügyi szakértők.

Mindemellett úgy tűnik, hogy a válság vége nem egyformán jelenik meg az ország különböző területein. Míg Közép-Magyarországon tavaly 53 százalékkal emelkedett a felszámolás alá került cégek száma 2009-hez képest, addig a Dunántúlon csak 20 százalékos növekedés mutatkozik, az Dunától keletre elterülő országrészben pedig jelentős, 35 százalékos csökkenés mutatkozik. Ez utóbbi adattal azonban vigyázni kell a három keleti régióban egyedül az Észak Alföldön mutatkozott csökkenés, ott viszont rendkívül jelentős mértékű: a 2009-es 757 felszámolással szemben tavaly csak 286 indult ebben a három megyében, és ez az adat húzza le a keleti országrész átlagát.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2010 novemberében már nem csökkent a kiskereskedelmi forgalom a megelőző év azonos időszakához képest, de az első 11 hónap egészét tekintve még 2,5 százalékos volt a visszaesés. Hasonló tendencia figyelhető meg az élelmiszer kiskereskedelemben is, az ezzel foglakozó boltok forgalma, novemberben lényegében megegyezett a 2009 novemberi értékkel, de a 11 hónapos összesített adat 2,2 százalékos csökkenést mutat. Ezzel szemben a forgalom jelentős részét lebonyolító vegyes termékkörű üzletek eladásai még novemberben is egy százalékos csökkenést mutattak az egy évvel korábbi adatokhoz képest, az élelmiszerrel nem foglakozó kiskereskedelmi egységeknél pedig 1,5 százalékos visszaesést regisztrált a KSH. Mindez együtt azt mutatja, hogy az elkölthető jövedelem csökken, de az élelmiszeren már nem nagyon tud takarékoskodni a lakosság.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.