BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU nyugtatgat: Nem akarjuk megfúrni a Déli Áramlatot

Az Európai Uniónak az energiaforrásokban gazdag közép-ázsiai országokkal kialakított partnersége nem jelent fenyegetést Oroszország európai gázértékesítésekre - jelentette ki az EU energiaügyi biztosa.

Günther Oettinger úgy fogalmazott: nem akarják akadályozni a Déli-áramlatot. A múlt hónapban Azerbajdzsán ígérte meg, hogy gázt exportál az EU-nak a Törökországon átvezető Nabucco csővezetéken keresztül. Oettinger szóvivője, Marlene Holzner jelezte, Azerbajdzsán jelenleg mérlegeli azokat az ajánlatokat, amelyeket a Nabuccóban érintett különféle vállalatok tettek az árakra vonatkozóan.

Türkmenisztán is arra készül, hogy gázt szállít az EU-nak, vagyis több ország is beszállt az Oroszországot megkerülő, alternatív gázszállítási útvonalak kiépítésébe. Ennek része az úgynevezett Déli Átjáró, amelynek keretében a közép-Ázsiában található volt szovjet tagállamok és Irán szállítanak gázt az Európai Unió területére – jelenti a BBC.

Közben a Ria Novosztyi jelentése szerint a Gazprom azt tervezi, hogy közel megduplázza 2015-ig az európai földalatti tározó kapacitásait, amely így eléri a 4,9 milliárd köbmétert. A Gazprom jelenleg Ausztriában tart fenn gáztároló berendezéseket és bérbe ad ilyen létesítményeket Nagy-Britanniában, Németországban és Franciaországban.

Az üzemanyagpiacon az orosz kormány által foganatosított intervenció eredményeként a dízel üzemanyag ára két rubellel csökkent. "A pénznek nem szabad a csodálatos vállalataink zsebében maradnia, a kiskereskedelemben, hanem a fogyasztónak éreznie kell az árcsökkentés hatását" - követelte Vlagyimir Putyin.

A miniszterelnök egyébként tegnap erőteljesen kritizálta a Gazpromot, azt állítva, hogy az exportált mennyiség csökkenését a cég nem megfelelő hatékonysága okozza. Az orosz miniszterelnök szerint a probléma fő oka a gázszállítási eszközök elégtelensége, az infrastruktúra elmaradó fejlesztései miatt Putyin bírálta a Gazpromot, mondván: a cég mulasztásai fékezik az orosz gazdaságot. A Gazprom exportja 1,5 százalékkal csökkent tavaly, a vállalat vezetése az alacsonyabb európai keresletnek tudja be a fejleményt. A miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy a cég nem javít eredményei, a kormány megszüntetheti monopolhelyzetét a szektorban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.