BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyik az egyeztetés az olcsóbb gázimportról

Az orosz gáz magyarországi eladója és vevője együtt keresi a megoldást, hogyan tudnák az importárat úgy módosítani, hogy igazodhassanak a gáztörvény tavaly őszi változtatásához – értesült a Világgazdaság. Az importőr E.On Földgáz Trade Zrt. annyiban már igazodott, hogy 2010. december 1-jétől az egyetemes szolgáltatásban eladott gáz nagykereskedelmi árában csak 60 százalékig érvényesíti a hosszú távú szerződés szerinti, azaz a tényleges beszerzési árat, 40 százalékkal pedig az amszterdami gáztőzsde előbbinél sokkal alacsonyabb árát veszi figyelembe. Emiatt olyan hatalmas pénzügyi vesztesége keletkezik, ami arra kényszeríti, hogy megpróbálja új egyezségre rábírni az eladót. Egyelőre a régi árképlet az érvényes, így januártól 5 dollárral, 388 dollárra nőtt ezer köbméter orosz gáz magyarországi importára.

Az E.Onnál annyit mondtak lapunknak: „Folyamatosan tárgyalunk az átvett mennyiség nagyságának és árának optimalizálásáról.” A Gazprom Export más európai vevői sikeresebbek. A német E.On Ruhrgas és a francia GDF Suez árképletébe már 2009-ben bekeverték a versenypiaci árat, cserébe a vevők a korábbiaknál szigorúbb átvételi kötelezettséget vállaltak. 2010-ben az olasz ENI, az ausztriai Gashandel, a szintén ausztriai Econgas, továbbá a svájci EGL és az olaszországi Sinergie Italiane ERG is spotáras árképletet kapott. A Gazprom Export közlése szerint hasonló megállapodás készül az RWE csehországi érdekeltségével, valamint a szlovákiai Transgas vezetéki és SPP gáznagykereskedő társasággal. BHL

Kétélű fegyver

Most, amikor a piac pangása miatt olcsóbb a versenypiaci gáz, mint a hosszú távú szerződés szerinti, akkor a végső importár csökken, ha abban a spot összetevőt is figyelembe veszik.

Ám amint élénkül a kereslet, megdrágul a versenypiaci gáz. A vevők akkor majd azért kilincselnek a Gazpromnál, hogy hagyja ki az árképletből a spot összetevőt.

Ám amint élénkül a kereslet, megdrágul a versenypiaci gáz. A vevők akkor majd azért kilincselnek a Gazpromnál, hogy hagyja ki az árképletből a spot összetevőt.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.