A szaktárca tájékoztatása szerint az Európai Bizottsággal és Németországgal folytatott konzultációkat követően bizonyossá vált, hogy a német hatóságok kiemelt módon, megfelelő hatékonysággal végzik a dioxin szennyeződéssel érintett takarmány-előállítók és állattartó telepek ellenőrzését, kiszűrését és a forgalomba hozatalának megakadályozását.
A módosítás szerint a Magyarországra friss vagy fagyasztott sertéshúst, húskészítményt vagy élő sertést vágási céllal behozó vállalkozó köteles a szállítmány várható érkezése előtt 2 munkanappal bejelenteni az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságának.
A hatóság a rendelkezésre álló adatok alapján a kockázatosnak minősített szállítmányból dioxinvizsgálat céljából mintát vehet. A vizsgálatokkal kapcsolatos költségeket az érintett vállalkozónak kell kifizetnie.
Magyarország azt követően vizsgálta felül és módosította korábbi határozatát, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tárgyalásokat folytatott a szóban forgó ügyben Ilse Aigner német mezőgazdasági miniszterrel, valamint John Dallival, az Európai Bizottság egészségügyi biztosával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.