BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriásbírságot szabott ki a PSZÁF

Összesen százmillió forintnyi bírságot rótt ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a Genesis tavaly tavaszi tőkeemelésében részt vett cégekre.

A dél-afrikai Calypso Mining Advisors, a Mohikan Development, a Logical Mining és a Pinning Properties, valamint a svájci Vital Source cégek mindegyikét 20-20 millió forintra büntette a felügyelet, mivel a nyilvánosan működő részvénytársaságban történő befolyásszerzéssel kapcsolatban keletkezett nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettség elmulasztása miatt.

A cégeknek emellett 60 napon belül meg kell szüntetniük a jogszabályokba ütközően szerzett részesedésüket a Genesisben. A Calypso 13,3 milliárd, a Logical Mining 2,6 milliárd, a Mohikan 2,8 milliárd, a Pinning 0,4 milliárd forintnyi, a Vital Source pedig 9 millió euró értékben emelt tőkét a Genesisben. Az alaptőke-emelés során az összehangoltan eljáró személyek Genesisben szerzett részesedésének a mértéke elérte a 82,19 százalékot.

Arról, hogy a részvényeket jóváírták a cégek számláin, tavaly október végén értesítette a Genesis a tőkepiaci szereplőket. Ilyen esetben pedig – állapította meg a PSZÁF – a közzététel után 15 napon belül nyilvános vételi ajánlatot kellett volna tenniük a megbüntetett cégeknek a Genesis
részvényeire.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségét (TEBÉSZ) is bántotta ez az ügy. A kisbefektetőket védő szervezet januárban tőkebefektetési csalás alapos gyanújával ismeretlen tettesek ellen büntetőfeljelentést tett a Genesis apporttal történt tőkeemeléséhez kapcsolódó befektetési ajánlat tartalma miatt. Ennek az is az oka volt egyébként, hogy a TEBÉSZ szerint a PSZÁF céggel szembeni vizsgálata álláspontjuk szerint indokolatlanul elhúzódott.

Az érdekvédő szervezet tavaly szeptemberben értesítette a felügyeletet  arról, hogy a Genesis tőkeemelésével kapcsolatban felmerülhet a tőkebefektetési csalás gyanúja, mivel a tőzsdei cégbe egy zrt.-én keresztül olyan bányavásárlási lehetőséget apportáltak, amelyről tudniuk kellett, hogy már nem realizálható. A Genesis akkor közleményben cáfolta a TEBÉSZ megállapításait, és rágalmazás miatt büntető feljelentést tett a bíróságon a TEBÉSZ elnöke, Dióslaki Gábor ellen.

Állami Felügyelete a Genesis tavaly tavaszi tőkeemelésében részt vett

cégekre. Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.