BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vízdíjak: Kétszeres különbségek megyén belül is

Egy megyén belül is jelentős árkülönbségek tapasztalhatóak a vízdíj terén – derül ki a bama.hu összeállításából, amely Baranya megye árait veti össze.

Vízdíj szempontjából Baranya megyében Sellyén és Vajszlón a legjobb lakni, mert az önkormányzati tulajdonban lévő szolgáltatók itt biztosítják a legolcsóbban az ellátást. A legalacsonyabb ár Sellyén van – nettó 200 forint köbméterenként –, ez majdnem a fele a legmagasabbnak, amelyet Komlón és környékén kell fizetniük a fogyasztóknak – 405 forint –, míg Pécs – 340 forint – a középmezőny felső részén foglal helyet – olvasható a bama.hu-n.

A köbméterenkénti ár önmagában azonban csalóka lehet – hívták fel a figyelmet a szakemberek –, mert jelentős árbefolyásoló tényező lehet a fogyasztók száma, a közületi-lakossági felhasználók aránya, a domborzati adottságok és a vízkitermelés körülményei, illetve az, hogy számolnak-e külön alapdíjat vagy sem.

A statisztika alapján a teljes bekerülési összeg mintegy 70 százalékát teszik ki a működési kiadásokra fordított állandó költségek, és 30 százalék az a rész, amelyet a fogyasztás mennyisége befolyásolhat.

Vízdíj szempontjából egyébként Magyarország az élen jár, a Velencei-tó és a Balaton környéke igen előkelő helyen szerepel a listán, hiszen az itt lakók fizetik a hatodik legmagasabb vízdíjat. A világ legmagasabb vízdíját Koppenhágában kell megfizetni: Dánia fővárosában ugyanis 3,4 dollárba kerül egy köbméternyi víz. Budapesten 2011-ben a vízért bruttó 234 forintot kell fizetni, ami alig több mint egy dollár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.