BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsugorodni kezd a világ legnagyobb gyógyszergyára

A Pfizer ugyan az elemzői várakozásoknak megfelelő eredményekről számolt be, de a világ legnagyobb gyógyszergyártója a kutatás-fejlesztésre fordított költségeket csökkenti a profit érdekében és mérsékelte a 2012-re vonatkozó értékesítési kilátásokat is.

A világ legnagyobb gyógyszergyártója zsugorodni kezd – így kommentálta a Forbes a Pfizer eredmény-jelentését. Az amerikai vállalat 3 százalékkal, vagyis 2 milliárd dollárral csökkentette a 2012-es eladási prognózisát. A konszern ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a részvényenkénti profit nem csökken, ezt pedig a már korábban visszavágott kutatási részleg további megnyesésével éri el.

A tervek szerint 8,5 milliárd dollár helyett 6,5-7 milliárd dollárt fordít a vállalat kutatásra, és bezárja azt a brit laboratóriumát, ahol a Viagra elkészült. Ian Read, a nemrég kinevezett vezérigazgató azt sugározza a befektetőknek, hogy mindent megtesz az eredmények szinten tartásáért, akár a K+F költségek lefaragása árán is.

Ez egyébként nem csoda, mivel jövőre lejár a világ legnagyobb eladásait elkönyvelő gyógyszerének, a Lipitornak az amerikai szabadalmi védettsége. A következő években 7 milliárd dollárral csökkenhet a Lipitor értékesítési bevétele, igaz, az amerikain kívüli piacokon továbbra is jól hozhat a Pfizernek, így a készítmény még 2015-ben is a cég második legsikeresebb terméke lehet.

Más kérdés, hogy a Pfizer a Forbes szerint nem számít arra, hogy saját laborjaiból bombasikernek számító gyógyszer kerül ki a következő években, annak ellenére, hogy ígéretesnek számít a cég fejlesztés alatt álló, ízületi gyulladást kezelő készítménye. A Pfizer legnagyobb sikere az utóbbi időben a Prevnar vakcina volt, ez azonban nem saját fejlesztés, hanem a versenytárs Wyeth felvásárlásával került a cég tulajdonába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.