BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomerőmű-bővítés: egyeztet a szaktárca

A paksi atomerőmű bővítéséről folytatott tegnap megbeszélést az egyik potenciális partnerrel Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energetikai helyettes államtitkára. Jean-Hugues Perreard-ral, a francia Areva vállalat elnökhelyettesével áttekintették azokat a legfontosabb műszaki feltételeket és finanszírozási lehetőségeket, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek az erőmű jövőbeni bővítése szempontjából – tájékoztatta lapunkat a tárca.

A budapesti találkozón a minisztérium képviselői közölték: a létesítési tendert a jövő év elején kiírják. Az új európai energiapolitika középpontjában három fontos kritérium áll: a versenyképesség, a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság követelménye. A közlemény szerint e célok elérését jól képes szolgálni az atomenergia. Ezt bizonyítja, hogy napjainkban összesen 442 atomerőmű működik, és 65 blokkot építenek világszerte. A készülő nemzeti energiastratégiában az új atomerőművi kapacitások létesítése mint elengedhetetlen „opció” szerepel.

A francia, finn és kínai referenciákkal is rendelkező Areva mellett az NFM a jövőben a többi potenciális pályázó partnerrel is egyeztet az atomerőművi bővítés kérdéseiről. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.