BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fellegi Pakson: Marad a magyar atom

A Japánban történtek tanulságai már az üzemidő hosszabbítási programban érvény fognak jutni, a paksi atomerőmű pedig haladéktalanul és önként aláveti magát az úgy nevezett "stressztesztnek" – mondta paksi látogatásán Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerdán délelőtt. Kijelentette: Paks biztonsága megkérdőjelezhetetlen.

"Fontosnak tartom leszögezni, hogy a Japánban bekövetkező események bizonyos dolgokat nem befolyásoltak Magyarországon" - kezdte szerda délelőtti sajtótájékoztatóját Pakson Fellegi Tamás. Az energiaügyeket felügyelő nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta: Magyarországon nincs veszély, és semmi olyan fejleményt nem lát, amely miatt különösebb veszélyhelyzet kialakulhatna a Japán események miatt.

A miniszter leszögezte: nem látnak arra okot, amely megváltoztatná az atomenergia szerepéről vallott elképzeléseket. Annak a következő évtizedekben ugyanakkora szerepet szán a kormány, mint most, azaz a hazai termelésben 40 százalékot, a fogyasztásban annál valamivel kevesebbet.

Emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőműben hosszabb ideje folyik az üzemidő hosszabbításra való felkészülés. A hatóságnak a Japán események tapasztalatai tükrében a követelményeket át kell tekintenie, és amennyiben szükséges, azokat módosítania kell, a paksi atomerőműnek pedig a programban foglaltaknak eleget kell tennie, szögezte le Fellegi Tamás. "A programnak tovább kell folytatódnia, semmi okot nem látunk rá, hogy ne folytatódjon" - mondta a miniszter.

Fellegi Tamás újságírói kérdésre elmondta, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről a kormány még nem döntött. Azt viszont aláhúzta, hogy a parlament példátlan egyetértésben adta hozzájárulását az előkészületek megkezdéséhez.

Fellegi Tamás jelezte: a paksi erőmű az MVM, az atomenergia hivatal és a minisztérium közös döntése alapján önkéntesen és haladéktalanul aláveti magát a "stressztesztnek", amiről az Európai Unió határozott.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.