BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyorshír: Még egy atomerőmű kezdett füstölni Fukusimában

A fukusimai létesítmény üzemeltetője bejelentette, hogy már nem csak a Fukusima Daicsi, hanem a Fukusima Daini atomerőműből is füst száll fel.

A Fukusima Daini létesítmény a hírhedtté vált fukusimai üzemtől tíz kilométerre található és szintén sérült a március 11-i balesetben. Eddig csak a Daicsi teleppel kapcsolatban érkeztek riasztó hírek: a reaktormag állítólag megrepedt, tengervízzel próbálják hűteni a túlhevülő fűtőelemeket.

A Tokyo Electric Power Company a CNN jelentése szerint közölte: ma a Daini üzemből is füst szállt fel, ugyanakkor eddig nem érkezett jelentés potenciális vészhelyzetről a teleppel kapcsolatban, bár a tíz kilométeres körzetben élő lakosokat kitelepítették a földrengést követően.

A japán földrengéssel kapcsolatos összes hírt elolvashatja itt

Mint arról délelőtt beszámoltunk, a szakemberek eközben tovább küzdenek a Fukusima Daicsi sérült reaktorának stabilizálásán, a friss mérések szerint a teleptől 270 méterre a tengervíz a megengedettnél 3 335-ször több radioaktív jód izotópot tartalmaz. Ez az eddigi legmagasabb érték, a japán atombiztonsági ügynökség pedig az AP jelentése szerint közölte: mindent elkövetnek a szivárgás lokalizálásáért és megállításáért. Korábban már elismerték, hogy a hűtéshez használt víz egy része a tengerbe szivárgott, de egyelőre nem tudni, hogy a reaktor melyik része a bűnös.

A német kikötők üzemeltetői tanácstalanok, mivel heteken belül megérkeznek hozzájuk azok a Japánból indított szállítóhajók, amelynek rakományai vélhetően radioaktív szennyezést tartalmaznak. Egyelőre nem áll készen kidolgozott terv a radioaktív szállítmányok kezelésére.

A Goldman Sachs becslése szerint a japán autóipart ért kár minden elveszetegetett nappal 200 millió dollárral nő. Ami azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a kár 2,8 milliárd dollárra rúgott. Az Advanced Research tokiói ügyvezetője Koji Endo szerint ez az eddigi legnagyobb természeti csapás, amely az autóipart érte. A japán autógyártók adják el a második legtöbb autót a világon, így nemzetgazdaságilag is jelentős kár érte az országot. Ennek ellenére a szakértők úgy vélik, az autóipar Japánban továbbra is meghatározó iparág marad.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.