BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Női vezetőkben hisz az egyik zürichi befektetési alap

A zürichi Naissance Capital nevű cég által indított Women’s Leadership Fund csak olyan cégek részvényeibe fekteti a vagyonát, amelyeknél az iparági átlagnál lényegesen nagyobb a női vezetők aránya. A vagyonkezelők ugyanis hiszik: azok a vállalatok, amelyeknél a nőknek is komoly szerepet adnak a vezetésben, jobban teljesítenek a versenytársaiknál.

A Fortune Magazin felmérése szerinti ötszáz legnagyobb cég esetében pedig ez a feltevésük be is igazolódott. A társaságok azon 25 százaléka, amely a legtöbb női vezetőt alkalmazta, 53 százalékkal nagyobb tőkearányos megtérülést ért el, mint a „legférfiasabb” 25 százalék. A McKinsey is készített egy felmérést, amelyben Európa 89 legnagyobb vállalatát vizsgálta meg, és hasonló eredményre jutott. Azt tapasztalták, hogy a sajáttőke-arányos megtérülés, valamint a részvények árfolyama magasabb az olyan cégeknél, amelyeknek a menedzsmentjében viszonylag sok hölgy ül.

Az alap célja ezekkel a befektetésekkel az, hogy hozama három százalékponttal felülmúlja az MSCI World indexet. Az egyik érdekessége pedig ezen túlmenően, hogy a másfél százalékos alapkezelési díj ötödét jótékony célra fordítja. Olyan kimagasló képességű hölgyeket támogat belőle, akiknek nincsenek megfelelő pénzügyi lehetőségeik az érvényesüléshez, vagy pedig nagyon rossz körülmények között élnek. n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.