BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szócska tárgyal a rezidensek béréről

Sorsfordító kérdés az egészségügyben a fiatal rezidens orvosok helyzetének rendbetétele - mondta újságírók kérdésére az Egészségügyiért Felelős Államtitkárságon ma délelőtt tartott egészségügyi konferencia szünetében Szócska Miklós államtitkár.

Annak kapcsán jelentette ezt ki, hogy ismét felbolydultak a fiatal doktorok. Egyrészt a munkakörülményeik, másrészt a rossz kereseteik miatt. Nem ritka, hogy szabálytalanul, egyedül ügyelnek, s az is gyakorlat, hogy a hiányszakmákban szakképzést vállalóknak járó plusz 50 százalékos fizetéskiegészítést nem adják meg nekik a munkáltatók.

Ez utóbbit ugyan a központi költségvetés fedezné, ám mégsem hívják le ezt az összeget a kórházvezetők, mert az bérfeszültséget okozna a korábban pályán lévő szakorvosokkal. Az államtitkár tárgyalni fog a rezidensek képviselőivel - jelentette ki.

Ez azért is sürgető, mert megugrott a pályát, az országot elhagyni szándékozók száma. Amíg az elmúlt év első felében 165 fiatal, a második félévben már 399 kérte a külföldi munkavállaláshoz szüksége engedélyt a hazai hatóságtól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.