BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fiattól a Parmalatig csúcs áramárat fizetnek az olasz cégek

Olaszországnak az a döntése, hogy a japán nukleáris válság hatására törli 18 milliárd eurós atomreaktor-építési programját, azt jelenti, hogy az olasz vállalatok, a Fiattól kezdve a Parmalatig továbbra is a legmagasabb energiaárakat fizetik majd Európában.

Olaszország, a világ egyik olyan erősebb gazdasága, amely nem rendelkezik atomenergia-termeléssel, 2020-ra akarta megépíteni első négy atomreaktorát. Ám a római kormány egyéves moratóriumot rendelt el a fukusimai atomkatasztrófa bekövetkezte után, ez pedig veszélyezteti Silvio Berlusconi miniszterelnöknek azt a célkitűzését, hogy megfékezi az energiaimport-függőséget. Itália jelenleg a villamosság 60 százalékát Algériából és Oroszországból importált gázból nyeri - jelenti a Bloomberg.

A Fiatnak és a Parmalatnak, a legnagyobb olasz autógyártónak, illetve tejtermelőnek így valószínűleg továbbra is többet kell majd fizetnie a fogyasztott energiáért. Az olasz vállalatok már tavaly is kétszer annyit fizettek az energiáért, mint francia társaik, 40 százalékkal többet, mint a nagy-britanniai cégek és 27 százalékkal többet, mint német riválisaik, az Eurostat adatai szerint.

A Fiat például a 2010-es éves jelentésében kiemelte, hogy az energiaköltségek emelkedése negatív hatással lehet a bevételeire. Az olasz autógyártó jelezte, folyamatosan azon dolgozik, hogy energiahatékonyabb termelési folyamatokat vezethessen be a költségek csökkentése érdekében. Sem a Fiat, sem a Parmalat nem adott pontos előrejelzést az energiaárak alakulásának hatásával kapcsolatban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.