BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az atompánik miatt újra a szén a főszereplő

Az elöregedett német atomerőművek bezárásával az országban megtermelt villamosenergia ára ismét a szén árától függ.

A márciusi fukusimai balesetet követően a német kormány lekapcsolta a hálózatról a hét legidősebb atomerőművet és felülvizsgálja az összes nukleáris létesítményt. A Zöldek a katasztrófát követően jelentős győzelmet arattak a tartományi választásokon, programjuknak fontos eleme az atomenergiától való függés csökkentése.

A Reuters szerint valószínűsíthető, hogy a politikai fordulat hatására a bezárt hét atomerőművet nem kapcsolják vissza a hálózatra és vélhetően a másik tíz üzemet is a vártnál hamarabb nyugdíjazzák.

Ez pedig azt jelenti, hogy a villamosenergia-árak ismét a szénhez kötődnek majd, hiszen az erőművek szenet használnak az energiatermelésre a kieső nukleáris technológia helyett. 2011 utolsó hónapjaiban már emelkedtek a szén opciós árai, amikor a német kormány meghosszabbította az erőművel élettartamát. Most, hogy Berlin visszafordította a folyamatot, az árfolyamok ismét emelkedhetni kezdhetnek. Az elemzők szerint gázmotoros, illetve zöld erőművek híján a német energiaárak a következő években is a szénhez kötődnek majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.