BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, hol és mennyi embert küld el a Nokia

Mintegy 7000 dolgozót érintő átszervezést jelentett be a Nokia, miután a vállalat okostelefonjaiba készülő szoftverfejlesztést kiszervezi. A lépéstől egymilliárd dolláros megtakarítást várnak.

A világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója szerdán tette közzé az átszervezési programját, amelynek keretében négyezer dolgozótól megválnak, háromezer alkalmazottat pedig áthelyeznek. A lépés a teljes alkalmazotti gárda 12 százalékát érinti. A Nokia a Microsofttal történt megegyezése után az okostelefonokba szánt Symbian rendszer fejlesztőgárdája feleslegessé vált. A legtöbb embert Finnországban, Dániában, Nagy-Britanniában bocsátják el. A vállalat hazájában Finnországban 1400 fő állása szűnik meg.

A kiszervezéssel – az előzetes adatok szerint - a Nokia évente egymilliárd euró kutatásra és fejlesztésre szánt összeget takarít meg 2013-ig. 

A Nokia februárban jelentette be, hogy az egyre csökkenő piaci részesedés miatt lépésre kényszerül. A gyártó megegyezett a Microsofttal, hogy az okostelefonokba ezentúl a szoftveróriás Windows Phone -es operációs rendszere kerül.

A Nokia 2012 végéig zárja le az elbocsátást, szerintük a most elküldött dolgozók hamar találnak majd új munkát. A Nokia távközlési ága, a Nokia Siemens Networks 2007-es indulása óta kilencezer embertől vált meg.

A finn gyártó első negyedéves gyorsjelentése a negatív scenáriók ellenére kedvező adatokat hozott: a Nokia adózott eredménye mindössze 1,4 százalékkal maradt el az előző év ugyanazon időszakától, s elérte a 344 millió eurót. Az árbevétel 9,2 százalékkal 10,4 milliárd euróra emelkedett, amely szintén meghaladta az elemzői konszenzust.

A finn gyártó piaci részesedése 4 százalékkal 29 százalékra csökkent, elsősorban az olcsóbb termékeket gyártó versenytársak, másrészt az okostelefonok térhódítása miatt, amelyek „megették” a Nokia dominanciáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.