BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tévedésből kémkedhet utánunk az iPhone és az iPad

A készülékekben megtalálható, a felhasználó mozgására vonatkozó információkat tároló alkalmazás valószínűleg tévedés lehet.

Alasdair Allan és Pete Warden informatikai szakértők fedezték fel, hogy az iPhone és az iPad új operációs rendszere tárolja a felhasználó földrajzi helyére vonatkozó adatokat.

Az információkat egy külön erre a célra rendszeresített mappában őrzi a készülék és ha a tulajdonos újabb modellre várt, a mappa automatikusan átkerül a megvásárolt készülékre. A felfedezés nagy vihart kavart a tech világban, hiszen ezzel nem csak az bizonyosodott be, hogy az eszközök "kémkednek" a felhasználóik után, hanem az is, hogy az így szerzett információkat helyben tárolják, ami biztonsági szempontból nem a legszerencsésebb - írja a Bloomberg.

A két kutató most azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a követő mechanizmus vélhetően tévedésből született, ha ugyanis az Apple tudatosan telepített volna azt a gépekre, akkor jobban elrejti. Az iOS4 a felhasználó GPS-koordinátáit és az időpontot is rögzíti. Warden és Allan az ellenőrzéskor 29 ezer ilyen bejegyzést találtak saját készülékeiken, amelyek egy évre vonatkozó helyszín-adatoknak felelnek meg. A német és francia adatvédelmi hatóságok már aggodalmukat fejeztek ki az Apple-nél az ügyben és Steve Jobsnak írt levelében érdeklődik Al Franken amerikai szenátor is, egyelőre hiába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.