BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A táblagépek felfalják a lakossági PC-piacot

A Hewlett-Packard (HP) legutóbbi negyedéves jelentése szerint a lakossági felhasználásra eladott gépek száma egy év alatt 23 százalékkal esett, mi több a vállalat egymilliárd dollárral lefelé módosította az éves előrejelzését. A HP egyik nagy riválisa, a Dell ugyan az elemzői várakozásokat meghaladó eredményeket tett közzé, a lakossági eladásai neki is 7,5 százalékot estek. A globális piac 3,5 százalékot esett.

A tervek szerint az Apple idén mintegy 70 millió iPad táblagépet ad el, a forgalom három év alatt elérheti a 246 milliót – állítja a Jefferies & Co. Az elemzők szerint a táblagépek – ha az üzleti szférában nem is – a háztartásokban elsöprő többséggel veheti át a személyi számítógépek szerepét. Az Apple az iPad 2010 áprilisi premierje óta a kaliforniai gyártó 20 millió darabot adott el a nagykijelzős gépből – írja összeállításában a Bloomberg.

A PC piac ezzel szemben szűkült az elmúlt negyedévben: az IDC múlt havi jelentése szerint a globális szállítások 3,5 százalékkal csökkentek előző év ugyanazon időszakához képest.

A személyi számítógépek lakossági térvesztését a beszállítók és a kiegészítőket szállító vállalatok is érzik: a Microsoft Windows forgalma 4,4 százalékkal 4,45 milliárd dollárra esett, mi több, adózott eredményt tekintve az Apple jobban muzsikált a Microsoftnál: 5,99 milliárd dolláros profitja meghaladta a Microsoft 5,23 milliárdját.

Az Intel, amely a világon beépített processzorok több mint 80 százalékát gyártja, a PC-chip divíziójának növekedését elsősorban a fejlődő országok és a vállalati gépek forgalma hajtotta.

Mire használják a PC otthon?

A Bell Research tavaly decemberi felmérése szerint az otthoni PC-használati célok között az internetezés első helye megkérdőjelezhetetlen: a háztartások több mint kétharmadában ez napi rutinnak számít. Az otthoni munkavégzés viszont jóval kevésbé jellemző, erre csak minden negyedik háztartás használja a pc-jét rendszeresen, azaz legalább hetente egyszer. Az otthoni PC-ken futó legelterjedtebb alkalmazások között 85 százalékkal első helyen a játékprogramok állnak, ami nem csoda, hiszen minden második háztartásban legalább hetente játszik a gépen valaki. A zene-dvd- multimédia-lejátszó szoftverek, illetve a képnézegetők szintén az elsők között szerepelnek a rangsorban, az ilyesfajta kikapcsolódás a játékhoz hasonlóan népszerű.

A HP éves előrejelzése szerint az éves forgalom idén 130 milliárd dollár helyett 129 milliárd lehet, a PC gyártó már februárban is rontott a kilátásokon, így nem csoda, hogy a befektetők sem örültek a döntésnek a HP részvények árfolyama 7,3 százalékot esett a New York-i kereskedésen.
 
A Dell kedden közzétett gyorsjelentése ugyan felülmúlta az elemzői várakozásokat, ám a lakossági eladásokat az iPad és más táblagépek konkurenciája miatt alaposan megcsappantak.

A HP a tervek szerint idén nyáron dobja ki saját táblagépét TouchPad néven. A készüléken a WebOS operációs rendszer fut majd, amelyet a HP a Palm Inc-től vásárolt tavaly. A WebOS fut az okostelefonokon és jövőre a HP PC-ken is megjelenik.

A piaci trendekre válaszolva az Intel tegnap bejelentette, hogy újratervezi processzorait úgy, hogy azok kevesebb energiát használjanak, és jobban alkalmazkodjanak a táblagépek felépítésébe. Paul Ottelini, a vállalat vezérigazgatója szerint az Intel chipeket a jövőben elsősorban okostelefonokba és táblagépekbe fogják beépíteni. Ottelini elmondása szerint az Intel megpróbálja függetleníteni magát a PC piactól, s eredményének jó részét a továbbiakban a tabletekbe és okostelefonokba eladott termékek teszik ki.

A Microsoft jövőre a Windows érintőképernyőre optimalizált változatával próbál alkalmazkodni a tendenciákhoz.

-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.