BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír az élelmiszerpiacon - Csökkenhet a búza ára

Az orosz ipar szereplőit meglepetésként érte Vlagyimir Putyin miniszterelnök azon döntése, miszerint egy hónap múlva feloldja a gabonaexport tilalmát.

A The Moscow Timesnak nyilatkozó gabonatermesztők szerint az exporttilalom feloldása bíztató jel, hiszen a piaci stabilitás visszatérését mutatja. Putyin a hétvégén jelentette be, hogy a gabonaexport embargóját július elsején feloldják, mert pozitívak a kilátások az idei oroszországi termést és aratást illetően.

Az iparági szereplők azt jósolták, hogy Oroszország az idei őszi termésből akár 10 millió tonna gabonát tudna exportálni, profitálva a belföldi és a nemzetközi árak közti különbségből. Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes szerint a belföldi gabonaár jelenleg 5200-5400 rubel (184-191 dollár) tonnánként, azaz mintegy 50 százalékkal alacsonyabb a nemzetközi áraknál.

Igor Vasziljev, a Zerno Online információs ügynökség vezetője szerint az orosz farmereknek Ukrajnával kell majd versenyezniük, amely a múlt héten megszűntette a gabonaexportra vonatkozó kvótákat. Ezután válik el, hogy a jelenlegi készletből menyi mehet exportra júliusban - hangoztatta az orosz gabonaszövetség elnöke. Arkagyij Zlocsevszkij az Interfaxnak azt nyilatkozta, hogy a tilalom megszűnése után az első hónapokban az exportszállítások mennyisége elérheti a 3 millió tonnát.

A nemzetközi befektetők máris reagáltak a bejelentésre: a búza ára 5 százalékkal zuhant a mai kereskedési napon az orosz hír hatására. Az árcsökkenéshez egyébként az is hozzájárult, hogy a brit, a német és a francia szántókon is esett, illetve esni fog az eső az előrejelzések szerint. Ugyanakkor az FC Nolan az Agrimoneynak nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy a most várható rövid esős időszakok nem feltétlenül befolyásolják jelentősen a termést. Szintén óvatosságra adhat okot, hogy a legnagyobb német kereskedőház, a Toepfer a bíztató előrejelzések ellenére is arra számít, hogy kissé csökken az EU második legnagyobb exportőrének számító Németország termése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.