BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rácz: A kormány vigasza, hogy mi rosszabb helyzetben vagyunk

Az egészségügyi rendszer alkalmazkodott a szűkös forrásokhoz, ezt mutatja, hogy a 200 milliárdos elvonás ellenére csak 60 milliárd forintos tartozást halmoztak fel a kórházak – mondta a Világgazdaság egészségügyi konferenciáján Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke.

A kormányt csak az vigasztalhatja, hogy az egészségügyi intézmények vezetői még náluk is kevésbé irigylésre méltó helyzetben vannak – mondta Rácz Jenő, a Kórházszövetség elnöke. 236 milliárd forintnyi forrást vontak ki az eddigi konvergencia programok az egészségügyből. Miközben a források jelentős gondot jelentek, az erőforrások tekintetében a humán helyzet a legnehezebb.

Élő videóközvetítés és további megszólalások itt

Se rövid-, se hosszútávon nem mutatkozik kiút ezen a téren. Miközben fontos a gazdasági egyensúly, társadalmi fellendülés csak az egészségügy javításával képzelhető el. Az egészségügyi államtitkár már tavaly is hasonló diagnózist adott: a szolgáltatási csomagot nem lehet szűkíteni, az uniós forrásokat sokszor rosszul használjuk fel, a betegutakat újra kell szervezni.

A helyzet változatlan, a nullás kilométerkő mindenki számára elfogadható, így úgy tűnt, a kormány és a szakma ugyanolyan irányt követ majd. Az azonnali deregulációval elkerülhető volt az összeomlás és megkezdődött a kórházak adósságának rendezése. Igaz – hangsúlyozta Rácz Jenő – a jelenlegi folyamat jóval kevesebb, mint konszolidáció. 60 milliárd forintot fog kitenni a kórházi adósságállomány, ez azt mutatja, hogy a rendszer alkalmazkodott a forráselvonáshoz, hiszen részben ellensúlyozta a 200 milliárdos mínuszt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.