BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

VV4 - Az RTL Klub szerint figyelmeztethették volna őket

Az RTL Klub nem érti, hogy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) miért nem figyelmeztette a csatornát a ValóVilág4-ben tapasztalt szabálytalanságok miatt, és miért utólag szab ki óriási bírságokat.

"Furcsának és szokatlannak tartjuk, hogy a hatóság hat hónapon át hallgatott, most azonban már másodszor áll a sajtó elé, ráadásul olyankor, amikor a műsorszerkesztés gyakorlatán már azért sem tudunk változtatni, mert a műsor közben véget ért. Az NMHH megalakulásakor az újonnan létrejövő hatóság azt hangoztatta, hogy elődjéhez képest az azonnali szankciók alkalmazása helyett sokkal inkább előtérbe szeretné helyezni a műsorszolgáltatóval való konzultációt. Sajnáljuk, hogy ez a szemléletváltozás mégsem történt meg az elmúlt fél év legnagyobb hatású és talán legnagyobb jelentőségű televíziós műsorának tekintetében sem" - olvasható a piacvezető kereskedelmi csatorna közleményében.

A csatorna úgy véli, hogy a show futásának fél éve alatt az NMHH-hoz eljuttatott 122 nézői panasz elenyésző számú egy "szinte az egész országot foglalkoztató műsor esetében, amelyet naponta 1,5-2 millió néző követett figyelemmel". Ráadásul a világ számos országában, ezen belül Európa csaknem összes televíziós piacán képernyőn vannak vagy voltak hosszú ideig hasonló programok, súlyos büntetések kiszabása nélkül - érvel az RTL.

A közlemény szerint az RTL Klub az NMHH által hozott összes határozattal szemben minden törvényes jogorvoslati eszközzel élni fog, bár ezeket állítólag még meg sem ismerhette a csatorna vezetése, hiszen hivatalos úton még nem kapták meg őket, csak a sajtóból értesülhettek a döntésekről.

Tegnapi ülésén 88 milliós pénzbüntetéssel és egy felszólítással szankcionálta a Médiatanács az RTL Klubot. A testület a múlt héten már összesen 144 millió forintnyi bírságot szabott ki az RTL Klubra a Való Világ 4 című műsor november–decemberi adásai miatt, így összesen már 232 millióra rúg a műsorral kapcsolatos büntetés összege. Most a valóságshow januári epizódjait vizsgálta a Médiatanács, és megállapította, a műsorok ezúttal is sértették a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, illetve a termékmegjelenítésre vonatkozó előírásokat.

A kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket a Való Világ 4 és a Neked Való műsorokban 14 alkalommal sértették meg az év első hónapjában, ezért a tanács 75,41 millió forint kötbért rótt ki. A műsorokban közvetlenül megjelenő problematikus tartalmak alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, ezért a testület szerint az RTL Klub tévesen sorolta a műsort a médiatörvényben meghatározott III. korhatári kategóriába.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.