BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berlin tárt karokkal várja az orosz medvét

A német Unió és az FDP vezető gazdaságpolitikusai energiapolitikai szempontból értelmesnek tartják a Gazprom beszállását az E.On-ba.

"Atomenergia nélkül Németország a jövőben jobban rászorul az orosz gázszállításokra, mint valaha" - hangoztatta Martin Lindner, az FDP parlamenti frakciójának szóvivője a Handelsblatt című német üzleti lapnak nyilatkozva." Lindner meglátása szerint, ha a Gazprom bevásárolná magát az E.On-ba vagy az E.On Ruhrgasba, az stabilizálná a német-orosz együttműködést és megfizethető áramárakat biztosítana a lakosság számára. Ugyanakkor a politikus hangsúlyozta, hogy az orosz gázmonopólium semmiképp nem szerezhet teljes irányítási jogot az E.On felett.

Lindnerhez hasonlóan pozitívan nyilatkozott az esetleges akvizícióról Joachim Pfeiffer, az Unió parlamenti frakciójának gazdaságpolitikai szóvivője is. A politikus úgy vélte, hogy a Gazprom fokozott jelenlétével kapcsolatos félelmek megalapozatlanok, példaként említette a Gazprom és a BASF évek óta tartó sikeres együttműködését a Wingas nevű vegyesvállalat működtetésében. Pfeiffer szerint kifizetődő lenne a Gazprom nagyobb szerepvállalása a német gázszektorban, főleg az atomenergia fokozatos csökkentéséből adódóan.

A német szövetségi gazdasági minisztérium ugyanakkor jelezte: ha a Gazprom konkrét felvásárlási ajánlatot nyújt be az E.On egyes tulajdonrészei kapcsán, akkor azt a tárca és a versenyhivatal is alaposan megvizsgálja majd.

Mint arról beszámoltunk, számos német szakember arra figyelmeztet, hogy a Gazprom túl nagy hatalmat szerez a német gazdaság fölött, az orosz óriásvállalat befolyása sokak szerint már veszélyes mértéket ér el. A lap idézi Alekszej Millert, a Gazprom vezérigazgatóját, aki a közelmúltban egy prágai gazdasági csúcson úgy fogalmazott: a Gazprom expanziója még csak kezdeti szakaszánál tart. A vállalat deklaráltan tovább növelné befolyását Németországban, ennek kapcsán érdeklődéssel figyeli az E.On ténykedését, hiszen a német konszern milliárdos értékű tulajdonrész eladására készül.

A Gazprom kész arra, hogy megvizsgálja a legnagyobb német energiaszolgáltató, vagy annak gáz-leányvállalatának, a Ruhrgasnak a stratégiai részesedés megszerzésére vonatkozó ajánlatait - közölte Miller. A Gazprom vezére nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, a terveik között szerepel-e az E.On többségi tulajdonrészének megszerzése, azt azonban egyértelművé tette, hogy az orosz gázóriás olyan részesedést szeretne, amelynek segítségével Miller és csapata beleszólhat a német konszern stratégiai terveibe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.