BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlón a nyersolaj ára - Reménykedhetnek az autósok?

Hétfőn 92 dollár alá esett a nyersolaj hordónkénti ára a Görögországot sújtó, egyre mélyülő pénzügyi krízis következményeként. Igaz hazánkban szerdától drágul az üzemanyag, de a globális csökkenés hamarosan nálunk is érezhető lesz.

Hétfőn kora délután Európában a júliusi szállítású nyersolaj hordónkénti ára 1,09 dollárral 91,92 dollárra csökkent, péntek délután még 93 dollár felett jegyezték. Londonban a Brent típusú olaj ára augusztusi szállításra szintén esett: 1,45 dollárral 111,76 dollárra csökkent. A dollár árfolyamának erősödése az elemzők szerint hozzájárult ahhoz, hogy a múlt havi 115 dolláros szintről csökkenjen, mivel az erős dollár megdrágítja az olyan nyersanyagokat, mint az olaj.

Az eurózóna pénzügyminisztereinek Görögország pénzügyi gondjainak megoldása érdekében tartott találkozója hétfőn kora reggel ért véget anélkül, hogy megegyeztek volna arról, hogy a dél-európai ország miként kerülheti el az államcsődöt. Az elemzők egyöntetű véleménye, hogy egy rövid távú megegyezés is megnyugtatta volna a piacokat.

Ha az uniós közös deviza erősödni tudna, akkor a nyersanyag árak is magukra tlálhatnak. Egy energiaiparral foglalkozó elemzőház szerint, ha az euró 1,40 dollár alá gyengül, akkor a nyersolaj hordónkénti ára is 90 dollár alá eshet. Egyedül a Japán által generált kereslet tarthatja fenn az árakat.

Magyarországon ugyan szerdától ismét üzemanyagár-emelkedést jeleztek, az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a globális árak mérséklődése néhány hetes, hónapos késéssel ugyan, de hazánkban is érezhető lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.