BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A félmillió cég országa vagyunk - Beszédes statisztikák

Az Orbán-kormány első éve alatt 26 116 céget töröltek, azaz az összes létező vállalkozás 4,62 százalékát. Ugyanez idő alatt viszont 45 571 új cég alakult, vagyis 42,7 százalékkal többen kezdtek új vállalkozásba, mint ahányan lehúzták a rolót – összegezi a feketelista.hu portál.

A hivatalos statisztikák jelenleg 585 285 élő vállalkozást tartanak számon. A cégmozgások jelzik, hogy a labilis gazdasági környezetben meglehetősen magas a bedőlő cégek száma, de feltűnően sokan új vállalkozások keretei között próbálnak boldogulni. A feketelista tizenkét évre visszamenően kimutatott adataiból az is megállapítható, hogy 2004 és 2008 között a törölt cégek száma évente még a húszezret sem érte el, viszont 2009-ben 28 304, 2010-ben pedig 27 433 cég nevét kellett kihúzni a listáról.

Egy cég a jogszabályok szerint a cégjegyzékből való törléssel szűnik meg. Erre legtöbbször akkor kerül sor, ha a társaságot felszámolják vagy végelszámolással megszüntetik. A törlés azonban nem jelenti feltétlenül egy cég összeomlását, tevékenységének megszűnését, mert annak oka lehet például a cégforma váltása, kiválás vagy összevonás is. A nagyszámú új cégalapítást a szakértők elsősorban azzal magyarázzák, hogy a törölt vállalkozások megszűnésük után gyakran „átalakulnak”, új cégtáblával jelennek meg.

Az újonnan alakult cégekről szóló összesítés is, miszerint a nyilvántartott vállalkozásoknak 8,1 százalékát az utóbbi egy évben alapították. Az összes törlés körülbelül fele (13 034) az ország hét legnagyobb városára jut. Budapesten, ahol jelenleg 225 768 céget tartanak nyilván, a 2010 júniusától eltelt egy év alatt 10 099 vállalkozás szűnt meg és 17 943 új alakult. Így itt az összes cég 7,9 százaléka egy évnél fiatalabb.

Soha annyi felszámolás nem indult még Magyarországon egyetlen hónap, illetve egyetlen félév alatt, mint most júniusban, illetve az első hat hónapban – jelentette be az Opten céginformációs szolgáltató mai sajtótájékoztatóján Csorbai Hajnalka stratégiai igazgató. A felszámolások száma egy héten belül átlépi a tízezret, végelszámolással pedig már 12 000 cég bezárását kezdeményezték.

„A végelszámolások megugrásának hátterében örvendetes hatósági intézkedéssorozat húzódik meg, a NAV és a cégbíróságok ugyanis végre eljárnak azokkal a cégekkel szemben, amelyek nem adják le időben előző évi mérlegeiket, és ennek a folyamatnak a végeredménye a mind gyakrabban elrendelt kényszer-végelszámolás” – mondta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.