BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az állam lendítheti fel a felvásárlási piacot

A magyarországi cégeket érintő felvásárlások összértéke az előző év azonos időszakához képest 193 százalékkal, több mint 3,5 milliárd euróra nőtt 2011 első fél évében – közölte a DLA Piper jogi iroda az MTI-vel.

Ugyanezen időszakban azonban jelentősen visszaesett a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) száma: az év első hat hónapjában 75-re csökkent, ez 2010 első hat hónapjához képest több mint 30 százalékos visszaesést jelent. A DLA Piper ennek ellenére nem lát okot a pesszimizmusra, 2010 második fél évéhez viszonyítva ugyanis már növekedésnek indult a magyar M&A piac.

Posztl András, a jogi iroda ügyvezető partnere az év hátralévő részében az ügyletek számának növekedésére számít. Úgy látja: az állam valószínűleg aktív szerepet vállal majd az M&A piacon, ezzel növelve a nagyobb tranzakciók számát. A kisebb ügyletek terjedésében pedig szerinte a Jeremie program játszhat továbbra is fontos szerepet.
A magyar piacon a késleltetve érkező hatások miatt – az első hat hónap nekilendülése ellenére – az iparági szereplők úgy látják, még legalább két év kell a válság előtti aktivitás eléréséhez.

A jogi iroda adatai szerint a 40 százalékkal megnövekedett európai vállalatfelvásárlási tranzakciókból 2011 első felében a kelet-közép-európai régió részesedett a legnagyobb arányban: a nagy értékű tranzakciók számának növekedése miatt itt az M&A ügyletek összértéke az előző év hasonló időszakához képest 77 százalékkal, 94 milliárd euróra nőtt. Az amerikai és nyugat-európai befektetőket a még mindig alacsony bérek és működési költségek vonzották a régióba – hangsúlyozta Posztl András. A befektetések elsőként a gyorsan növekvő iparágakba érkeztek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.