BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bizonytalan jövőt látnak a szállodások

Régiós összevetésben Magyarország a negyedik helyen szerepelt májusban az egy kiadható szállodai szobára jutó bevétel (Revenue Per Available Room, RevPAR) alapján. Legalábbis ez derül ki abból az összeállításból, amelyet a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) készített a turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése kapcsán.

A szobafoglaltság 53,9 százalékos volt az első öt hónapban, ez a harmadik helyre volt elég. Egy szállodai szobáért nettó 59,2 eurót kellett fizetni, a nettó RevPAR-mutató pedig 31,9 eurót tett ki. Az öt vizsgált állam – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – közül nyugati szomszédunk hoteljei könyvelhetik el a legnagyobb sikereket 64,2 százalékos szobafoglaltsággal, 92,1 eurós nettó átlagszobaárral és 59,2 eurós nettó RevPAR-mutatóval.

A városok közötti versenyben – 41 európai helyszínt vett górcső alá az STR Global – a budapesti szállodák a lista második felében foglalnak helyet: szobafoglaltságban a 28., nettó átlag- szobaár szempontjából és a nettó RevPAR-mutató alapján egyaránt a 39. helyre kerültek.

A szövetség borúlátó: az első négy hónap erős keresletélénkülése májusban megállt. A szállodákban esett a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma, a külföldieké is csak minimálisan nőtt. A MSZÉSZ tagszállodái nagyon bizonytalannak látják a második félévi üzleti helyzetet. Eddigi információik szerint az üzleti és konferenciaszegmens foglalásai elmaradnak a múlt év hasonló időszakáétól. A szabadidős kereslet a tavalyi szint körül várható, bár itt a bizonytalanságot növeli az üdülési csekk leállításának hatása.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.