BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csődvédelemben a Borsodi Energetika

Csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be az AES Borsodi Energetikai Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon.

Az Mfor online lap szerint a cég már eladta a tiszapalkonyai és berentei erőművét, miután tavaszszal megroppant a villamos energia nagykereskedelmi árának hosszú távú csökkenése a növekvő szén- és biomasszaárak, valamint a szén-dioxid-kibocsátási költségek emelkedése miatt. A társaságot a bíróság további döntéséig ideiglenes fizetési haladék illeti meg.

Az amerikai befektetői csoport 1996-ban vette meg a tiszapalkonyai és a berentei erőművet a magyar államtól. Pénzügyi helyzete megrendülésével először a 90 megawatt kapacitású, széntüzelésű tiszapalkonyai létesítmény működését függesztette fel ez év márciusában, majd a 71 megawattos, biomassza-alapú borsodiét.

Március végén csoportos, 203 fős leépítést jelentett be, májusban pedig eladásra kínálta a két létesítményt. Akkor még úgy volt, hogy a 900 megawatt kapacitású, gáztüzelésű Tisza II erőművet tovább kívánja működtetni. A kazincbarcikai cég saját tőkéje 2010 végén –2,4 milliárd, bevétele 17,7 milliárd, eredménye –690 millió forint volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.