BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszerhamisítás: börtön járhat érte

Az Európai Unió tagállamainak ötvenmilliárd eurós adókiesést jelent évente a hamis orvosságokkal való kereskedelem. A magyarországi forgalomnak a 3 százaléka hamisítvány.

Több mint 1,1 milliárd euró értékben foglaltak le szellemitulajdon-jogot sértő árut az Európai Unió határain az elmúlt évben, ebből 27 millió volt a hamis gyógyászati készítmény, döntő többségük Indiából, kisebb részük Kínából származott – áll az Európai Bizottság most nyilvánosságra hozott jelentésében. A hamis gyógyszerek piacának növekedése évi 12-16 százalékra tehető. Európában a teljes forgalomnak a 10, nálunk becslések szerint a 3 százaléka hamisítvány, ez évente 50 milliárd eurós adókiesést okoz a tagállamok költségvetésének.

Magyarországon is fellendülőben van e készítmények kereskedelme – mondta lapunknak Székely Krisztina, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni vezetője. Ezeket a készítményeket nem laboratóriumi környezetben állítják elő, a hatóanyagokat emberi fogyasztásra alkalmatlan anyaggal pótolják. Találtak már krétaport, kábítószert, színes készítményekben pedig töltőanyagként téglaport, míniumot – avat be a hamisítás fortélyaiba. A bűnözők fejlett nyomdatechnikai eszközöket használnak, így azt is nehéz meghatározni, a csomagoláson szereplő biztonsági elemek hamisítottak-e.

Hazánkban folyamatos a vonatkozó jogszabály revíziója, így európai szinten, hatékonyan léphetnek majd fel a hamisítók ellen – véli Sárközi Alexandra. A szabálysértésről szóló kormányrendelet márciusi szigorításával a bírság megduplázódott, 100 ezer forint lett, az engedély nélkül forgalmazott vagy hamisítvány gyógyszert pedig elkobozzák a hatóságok. További szigorítás várható a módosított Btk. elfogadásával, amely vélhetőleg új gyógyszerhamisítás elleni tényállást is tartalmaz majd, szabadságvesztést is magában foglaló büntetési tételekkel – mondta Székely Krisztina.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.