BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hasít a mobilnet a Vodafone-nál

Negyedével, másfél milliárd fontra nőtt a Vodafone csoport mobilinternet-szolgáltatásokból származó forgalma, ennek nyomán a csoportszintű szolgáltatási árbevétel 13,7 százalékkal javult. A növekedés az okostelefon-penetráció nagyobb arányú bővülésének tudható be.

Ami az egyes térségeket illeti, erőteljes forgalomnövekedést tapasztalt a világ legnagyobb mobilszolgáltatója Indiában, ahol 16,8, Törökországban, ahol 32,1 százalékkal több bevételre tehetett szert. Mindeközben Dél-Európában, ahol továbbra is mélyponton van a gazdaság, csökkent a szolgáltatásokból származó árbevétel. Európában általánosságban 1,3 százalékkal csökkent a szolgáltatásokból származó bevétel, ez 0,5 százalékpontos romlás az előző negyedévihez képest.

Európában a mobilinternetből származó árbevétel 44,2 százalékkal haladta az egy évvel korábbit. Az 1,2 milliárd font sterling értékű befektetések 200 millióval haladják meg az előző év beruházásait, elsősorban a németországi új generációs LTE-beruházásoknak, valamint a Vodacom hálózatfejlesztésének betudhatóan.


Mintegy félmilliárddal, 1,3 milliárd fontra nőtt a szabad cash flow állománya, elsősorban a működő tőke alakulása és a magasabb tőkeráfordítások miatt. A Vodafone csoport ebben a negyedévben is folytatta a kisebbségi részesedések eladását, most a Polkomtelben lévő 24,4 százalékos érdekeltsége értékesítéséről állapodott meg, ez 800 millió fontot jelent az adózás és az ügyleti költségek megfizetése előtt. Ezzel egyidejűleg más piacokon pedig erősíti a pozícióit, ennek keretében további részesedést vásárol az indiai vegyes vállalatban tulajdonostársától, az Essar csoporttól.

A magyarországi leányvállalat az anyacéghez hasonlóan az utóbbi időben különösen a mobilinternetben tudott felmutatni látványos bővülést. Ennek alapján mára a Vodafone lett a hazai mobilnetpiac második legnagyobb szereplője. Az elmúlt 11 hónapban  több mint két százalékkal növelte a részesedését mind az aktív, mind a teljes előfizetői kört tekintve. Ezt ugyancsak a nagy arányban bővülő okostelefon-kínálat számlájára írja a cég.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.