BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Így kapaszkodik a trónjába a Nokia

A világ mobiltelefongyártói az év második negyedében összesen 361 millió készüléket szállítottak le, amely 13 százalékkal több, mint az előző év ugyanazon időszakában. A Strategy Analytics elemzéséből kiderült az is, hogy a mobiltelefonok piaca egyre nagyobb szeletet hasít ki a globális eladásokból, így a piacvezető Nokia részesedése is csökken.

Az év második negyedében 13 százalékkal több 361 millió mobiltelefont gyártottak a világ mobilcégei. Okostelefonokból 110 millió darabot szállítottak le. Ezen a piacon az Apple átvette a legnagyobb gyártó szerepét a Nokiától és a Samsungtól - számol be az elemzésről a BBC.

A teljes mobilpiacot tekintve a Nokia maradt továbbra is a világ legnagyobb mobiltelefon gyártója, ám az eladott mennyiség a finn vállalatnál is 20 százalékkal 88,5 millió darabra csökkent. A dobogó második fokán 74 millió eladott készülékkel a Samsung áll; legyártott készülékeinek száma 16 százalékkal nőtt 2010 második negyedéhez képest. A dél-koreai gyártó piaci részesedése valamivel meghaladja a 20 százalékot, amellyel gyakorlatilag a Nokia „nyakában liheg” – fogalmaz az elemzés. A finnek piaci részesedése 25 százalékra csökkent, amely 1999 óta a legalacsonyabb érték.

Az elemzés szerint a Nokia a megkésett és több hibával jelentkező fejlesztései, a mérsékelt amerikai jelenlét miatt veszítettek pozíciójukból, a hátrányból a későbbiek nagyon nehezen tudnak majd ledolgozni.

A Stategy Analytics szerint a legjobban az Apple teljesített a negyedév során, amely tavalyhoz képest kétszeresére 20,3 millióra növelte a leszállított készülékek számát. A második negyedévben a kaliforniai gyártó piaci részesedése 6 százalékot tett ki, épp egy százalékkal elmaradva az LG-től, amelyet a világ harmadik legnagyobbjaként tartanak számon. Az LG az említett három hónap alatt 24,8 millió készüléket szállított, 19 százalékot kevesebbet, mint tavaly.

A kínai ZTE 18 készüléket gyártott, amellyel a piac 5 százalékát tudhatja magáénak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.