BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Invitel: Egy tárhelyre a betegadatokat

A legtöbb magyar kórház, egészségügyi intézmény informatikai hálózata szigetszerűen, „befelé fordulva” működik. A betegadatok kizárólag egy adott intézményen belül hozzáférhetőek. Nincs egységes országos beteg-adatkezelési rendszer. Sokszor hiányzik az „átjárhatóság”.

A világban az egészségtudomány rohamtempóban fejlődik, a gyógyítás napról napra hatékonyabb módszerekkel képes legyőzni a betegségeket. Eközben hazánkban a kórházak még a legalapvetőbb napi működési szükségleteket is éppen csak fedezni tudják. Az egészségügyi intézmények fejlesztése azonban nem kizárólag pénzkérdés.

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház által indított infokommunikációs fejlesztési modell jó példa arra, hogyan lehet a betegadatokat egy közös, bárhonnan, bármikor elérhető adatbázisban rendszerezni. A veszprémi példa a cég szerint jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani az egészségügyben.

„Ma már nincs technológiai akadálya annak, hogy a képi diagnosztikai anyagokat – röntgen, CT, MRI – felvételeket digitalizálva tároljuk, mégpedig úgy, hogy azok egy külső tárhelyen bármikor, bárhonnan hozzáférhetőek legyenek.

A modellnek két újdonsága van. Az egyik az adatok külső elhelyezése, emellett a működtetés külső szolgáltatóval történő biztosítása, a másik pedig az adatok ebből következő rugalmas megoszthatósága, a hozzáférést gátló „falak” ledöntése” – fogalmazott Sas Tibor, informatikai, dokumentációs és kontrolling osztályvezető, aki 2007-ben vette át a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház informatikai részlegének irányítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.