BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legalább ételre jusson

Külföldön több utalvány is „kreatívan” segíti az álláspiacot, itthon az adójogszabályok miatt viszont csak az étkezési utalvány népszerűÖsszesen 2,5 millió ember nettó bére csökken tovább a következő években. A béren kívüli juttatásokkal némileg kompenzálható az apadás, segítséget jelenthet például, ha a dolgozók több étkezési utalványt kapnak a munkaadójuktól.

Míg külföldön több olyan utalvány is van, amely béren kívüli juttatásként kreatívan segíti a munkavállalók életét, addig Magyarországon nem ritka, hogy a dolgozók a napi alapélelmiszereket vásárolják meg belőle. Nagy-Britanniában például létezik egy Childcare Voucher nevű utalvány, amely a kismamákat segíti a munkába való visszatérésben. A munkaadójuktól segítségképpen például ilyen típusú utalványokat kaphatnak, s ebből legálisan alkalmazhatnak bébiszittert. Belgiumban egy úgynevezett háztartási szolgáltatásokat támogató utalvány is létezik, amelyet akár magánszemélyek is megvásárolhatnak. Az utalvány célja, hogy támogassa a legális munkahelyteremtést, a visszatérést a munkaerőpiacra. Ilyenben részesülhetnek azok az alacsony képzettségűek vagy a képesítés nélküliek, akiket magánszemélyek alkalmaznak a ház körüli munkák elvégzésére (pl. kertész, bejárónő, takarítónő).

Magyarországon viszont egyelőre nem a „kreatívan” hasznosítható utalványok jelenhetnek meg, hanem az étkezési utalványoknak juthat még fontosabb szerep. A munkaadók ezzel kompenzálhatják valamelyest a munkavállalókra váró bércsökkenést. A kormány konvergenciaprogramjában szereplő tervek alapján, havi nettó 200-230 ezer forintos jövedelem alatt minden munkavállalónak mérséklődik a nettó fizetése. Az adójóváírás megszűnéséből adódó csökkenést a szuperbruttó kivezetése az esetek túlnyomó többségében nem tudja ellensúlyozni. Ez a negatív folyamat a dolgozók kétharmadát érinti, azaz 2,5 millió ember megélhetése lesz évről évre nehezebb, amennyiben semmilyen kompenzáció nem történik. A nettó bérek esése ráadásul éppen azokat érinti, akiknek amúgy is alacsonyabb a keresetük, akik számára a mindennapi megélhetés a tét.

A szuperbruttó kivezetése mintegy 80-90 milliárd forint többletet hagyna a munkavállalóknál, az adójóváírás kivezetése azonban 140-180 milliárd forinttal csökkenti a nettó béreket. Ahhoz, hogy ezt az összességében 60–90 milliárd forint közötti mérséklődést a munkáltatók a bérben kompenzálják, 120–180 milliárd forintot kellene fizetésemelésre fordítaniuk. A kormány a bérek kompenzációját a munkaadóktól várja, ezt azonban a cégek csak nehezen vagy egyáltalán nem tudják megadni a növeléssel együtt járó adó- és járuléktöbblet miatt. Már a tavalyi, 2011. évre vonatkozó béralkunál is kiderült, a munkáltatók többsége nem képes fizetésemeléssel kompenzálni a nettó bérek csökkenését – hívta fel a figyelmet Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke egy az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által szervezett múlt heti háttérbeszélgetésen. Bessenyey Bálint, az EUFE igazgatója jelezte, a munkáltatók számára az étkezési utalványok juttatása jelenthet valós megoldást a kompenzációra, mint a cafeteria-rendszeren belül a mindennapi megélhetéshez leginkább közel álló juttatási forma. Az étkezési utalványokat a munkáltatók a bérben történő kifizetéshez képest jóval kedvezőbb munkaadói költség mellett biztosíthatják a dolgozóknak, és ugyanazon juttatási keret mellett a dolgozóknak magasabb nettó hozzájárulást adhatnak. Szemben a bérben történő kompenzációval, ebben az esetben 70–100 milliárd forint ráfordítással tudnák ellensúlyozni az alkalmazottak nettó bérének csökkenését.

Bessenyey Bálint lapunk érdeklődésére elmondta, a kedvezményes adó (19,04 százalékos) megfizetése mellett jelenleg 18000 Ft/fő/hó összegig vehető igénybe az étkezési utalvány, ezt azonban a vállalatok még nem használják ki, az átlag most 10–12 ezer forint között mozog. Holott míg a 18 ezer forint értékű étkezési utalvány teljes munkáltatói költsége 21 ezer forint, ha ezt a bérbe építenék be, 10368 forint nettó összeget kapna a munkavállaló.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.