BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legnagyobb önéletrajzi tévedések

Bár hosszú évek óta elvárás, hogy az álláskeresők profi önéletrajzokat adjanak be egy-egy álláshirdetésre, bizony még mindig komoly hiányosságok vannak ezen a téren.

Az Ohiói Egyetem HR-kutatói 200 humánerőforrás-szakembert és fejvadászt faggattak ki, mik a leggyakoribb hibák az önéletrajzokban, amelyek miatt lehet, hogy el sem olvassa egy HR-es a CV-t. Egy hatásos önéletrajz eldöntheti, behívják-e személyes interjúra a jelöltet, vagy a többi életrajz mellett egy „kupacban” végzi a pályázat. Főben járó hiba, ha hiányzik az egyértelmű fókusz a CV-ben, vagyis a bemutatott szakértelem, tapasztalat és a megpályázott munka követelményei között nincs összhang. Egy általános önéletrajz, amelyben nincs fókusz, nem versenyképes. A második baki, ha kötelességtudóan unalmas a CV. Szakértők szerint az önéletrajznak nem szabad csupán a korábbi munkakörök felsorolásának lenni, sokkal inkább a főbb képességeket, elért eredményeket kell bemutatnia.

Ha az életrajz szegényesen szervezett, vagyis például az olvasónak először a hobbikon vagy az általános iskolai tanulmányokon kell átvergődnie, akkor a CV rossz. Előre a lényeget kell szerkeszteni, a főbb tapasztalatokat. Ám az is baki, ha a régi munkaköröket erőteljesen hangsúlyozza valaki. Ha egy önéletrajz túlságosan mélyen foglalkozik az álláskereső korábbi munkahelyeivel, akkor az bizony életkor miatti diszkrimináció kockázatával járhat, vagy túlságosan tapasztaltnak tartják majd a munkakörre. A fontos jártasságok elrejtése – ez az egyik legkomolyabb hiba. Ne feledd felsorolni azokat a fontos jártasságaidat, melyek kiemelkedők a szakmádban, a célod az, hogy hangsúlyozd azt az értéket, amelyet a potenciális munkáltató számára jelenthetsz – tanácsolják az ohiói kutatók. A szürkének tűnés is komoly veszély, ha valaki sablonokat használ, unalmasan fogalmaz. Mutass kis képzelőerőt az önéletrajzod írása és kivitelezése során – hangzik a figyelmeztetés. Ám óvakodni kell attól, hogy a CV túlságosan személyes legyen. Ha a weboldaladon fényképek találhatók a macskádról, vagy a személyes blogodban beszámolsz arról, mit csináltál előző hétvégén, ne ajánld potenciális munkáltatód figyelmébe ezeket az önéletrajzodban – hívják fel a figyelmet a tanácsadók.

Egyetlen elírás is túl sok – az önéletrajz az első benyomás keltésének eszköze. Egy betűelütés vagy egy szó helytelen elválasztása alapján a munkáltató azt hiheti, a pályázó nem elég körültekintő, precíz. Az igazság elferdítése végzetes hiba: függetlenül attól, hogy egyszerűen feltupírozza valaki a múltbeli teljesítményeket, vagy komplett „kreálmányokkal” áll elő, a hazugság rossz ötlet. Az extrák kihagyása szintén hatalmas malőr, azaz ha valaki az extra képzést, képzettséget, önkéntes munkát, díjakat, elismeréseket elfelejti megemlíteni a CV-ben. Ezek ugyanis jó eszközök arra, hogy az övé különbözzön a többi jelölt pályázatától.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.