BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Esett júniusban az ipari termelés volumene

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 2011 júniusában 1,4%-kal csökkent, munkanaphatástól megtisztítva 1,0%-kal nőtt. A termelés az év első hat hónapjában 8,1%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 0,6%-kal csökkent - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentésében.

Az ipar 2011. júniusi termelésének és exportértékesítésének alakulásában a csökkenő külpiaci kereslet, valamint a bázis- és a munkanaphatás egyaránt szerepet játszik. Tavaly júniusban a termelésben 15,7, az exportban 22,9%-os volumennövekedést mértünk. Az előző hónapokhoz hasonlóan a hazai eladások most sem érték el a bázisév szintjét.
Az ipari export 2011 első hat hónapjában 11,2%-kal emelkedett, ezzel szemben júniusban 0,6%-kal mérséklődött 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés közel felét a feldolgozóipar két alága adta.

Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő járműgyártás kivitele 7,8%-kal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipar exportjának közel egynegyedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene nagymértékben, 26%-kal visszaesett. (Idén ez már a harmadik hónap, amikor az utóbbi alág exportértékesítésében csökkenést regisztráltunk.)

Az ipar belföldi értékesítése az első félévben 4,4, júniusban 6,4%-kal csökkent 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai 2011-ben először maradtak el az egy évvel korábbitól: júniusban 4,0%-kal mérséklődtek.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2011 júniusában a feldolgozóipar termelése 2,1%-kal csökkent, a csekély súlyú bányászaté 5,6%-kal bővült. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 2,3%-kal nőtt, amihez kapacitásnövelő villamosenergia-ipari beruházások és felújítások is hozzájárultak.
2011 júniusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban regisztráltunk termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés mintegy egyötödét adó járműgyártás volumene 4,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit – ez kizárólag a kivitel kedvezőbb alakulásának köszönhető, ugyanis a hazai eladások csökkentek.

A március–áprilisi adatokhoz hasonlóan visszaesés figyelhető meg a második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés közel egyhatodát képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában: az alág kibocsátása igen jelentősen, 24,7%-kal maradt el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következménye. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,4%-kal mérséklődött, nagyrészt az értékesítés több mint kétharmadát kitevő hazai eladások visszaesése miatt.

A magas bázis ellenére is jól teljesített a gyógyszergyártás: termelése 12,3%-kal emelkedett az előző év júniusához képest. Az előző hónapokhoz viszonyítva szerényebb mértékű volumenbővülést regisztráltunk még a közepes súlyú fémalapanyag és fémfeldolgozási termék (6,0%), valamint a vegyi anyag, termék gyártásában (7,0%). Az eddig kiemelkedő növekedést mutató gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártása csak 0,9%-kal volt nagyobb, mint az előző év azonos hónapjában, elsősorban a belföldi eladások visszaesésének következtében. Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 13,2%-kal a villamos berendezés gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.