BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét "forró" lehet a magyar ingatlanpiac

Európa több vonzó ingatlanbefektetési lehetőséget kínált az elmúlt negyedévben, mint az év első három hónapjában, ezen belül is a közép-és kelet-európai régió van az élvonalban; itt található a legtöbb olyan ingatlan, amely magas megtérüléssel kecsegteti a befektetőket.

Az európai államkötvény hozamok csökkenésének köszönhetően nőtt meg az érdeklődés az ingatlanok iránt, amelyek nagyobb hozamot és értéknövekedést garantálnak. A DTZ nemzetközi Fair Value Index elemzése Budapest kiskereskedelmi piacát is a vonzó célpontok közé sorolja.

„Két gyenge negyedév után az európai ingatlanok iránt egy instabil lábakon álló gazdasági-és pénzügyi környezetben nőtt meg az érdeklődés és ez leginkább az elmúlt hónapokban tapasztalható európai kötvény hozamok csökkenésének tudható be. Ennek következtében váltak vonzóvá a minőségi ingatlanok, amelyek a kötvényekhez képest magasabb hozamokkal és stabilabb értéknövekedési potenciállal rendelkeznek”- emelte ki Czifra Balázs, a DTZ magyarországi ügyvezető igazgatója.

Az európai „forró” piacok száma 10-ről 11-re nőtt az elmúlt három hónapban,18 piac pedig egy szinttel feljebb került a DTZ Index szerint; „fagyosból” „melegbe”. Ezzel szemben a „fagyos” piacok száma 46-ról 28-ra csökkent.

A forró piacok többsége a közép-és kelet-európai régió kiskereskedelmi és irodaszegmensein található; ilyen a moszkvai iroda-és kiskereskedelmi, valamint a budapesti, bukaresti és a prágai retail alpiacok. A DTZ Fair Value Index elemzése szerint ezeken a piacokon középtávon erős értéknövekedés várható,amely a hozamokra gyakorolt nyomásból, a visszafogott új építésekből és a bérleti díjszint növekedéséből fakad, melyek együttesen ellensúlyozzák a magasabb kockázati értéküket.

2011 eleje óta a budapesti jó minőségű kiskereskedelmi ingatlanok ismét a befektetők érdeklődési körébe kerültek, ugyanez sajnos még nem mondható el a többi hazai kereskedelmi ingatlanszegmensről, ahol a környező országokhoz képest magasabb gazdasági kockázat még visszatartja az érdeklődőket.

„A várakozásaink szerint, ha lassan is, de elmozdulás lesz a befektetési piacokon, talán épp a kiskereskedelem terén. A verseny azonban fokozódik, hiszen Magyarországon kívül Csehország és Lengyelország fővárosainak retail piaca is az előkelő melegen ajánlott kategóriában van, ráadásul Bukarest és Varsó irodaszegmensei is vonzó megtérüléssel kecsegtetnek.” tette hozzá Czifra Balázs.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.