BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pörög a magyar konferenciaturizmus - 56 ezer vendég

Impozánsan bővült a hazai hivatásturisztikai piac az elmúlt időszakban: az első fél évben 212 nemzetközi konferenciát rendeztek, ezeken több mint 56 600-an vettek részt. A rendezvények, illetve a résztvevők összesített száma is jelentősen, több mint 30 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakának adatát.

A hivatásturisztikai piac Magyarországon továbbra is erősen Budapest-központú. Az elmúlt években épült ugyan egy-egy nagyobb létszám befogadására is alkalmas vidéki konferencia-központ (Debrecen – Kölcsey Központ, Sopron – Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ, Pécs – Kodály Központ), azonban a korábbi évek tendenciáját követve az első fél évben is Budapesten rendezték meg a legtöbb nemzetközi konferenciát. A fővárost Gödöllő követi, ebben igen jelentős szerepet játszik Magyarország első féléves EU-elnöksége. Utána holtversenyben Szeged, Pécs és Debrecen következik.

A további konferenciavárosok között szerepel Sárvár, Sopron, Eger, Esztergom és Balaton-parti települések is. Bár továbbra is a szállodákban megrendezett konferenciák száma a legnagyobb (150) – megőrizve ezzel vezető pozíciójukat –, a fennmaradó rendezvények 10,8 százalékát már kongresszusi központokban, míg 6,6 százalékát egyetemeken és tudományos intézetekben tartották a 2011. január–júniusi időszakban. Ez az arány a kongresszusi központok esetében több mint 3 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A rendezvények közel 12 százalékát kastélyok és múzeumok látták vendégül, elsősorban Magyarország soros EU-elnöksége kapcsán a Gödöllői Királyi Kastélyban.

A hat hónap során Magyarországon lezajlott nemzetközi rendezvényeken átlagosan 14 ország képviseltette magát. A korábbi évekhez hasonlóan a magyarokon kívül továbbra is németek, britek és franciák látogatták leggyakrabban hazánkban a nemzetközi konferenciákat. A középmezőny nemzetei – olaszok, belgák, lengyelek, osztrákok, csehek, spanyolok és hollandok – közel azonos gyakorisággal képviseltették magukat ezeken az eseményeken.

A rendezvények típusát tekintve 2011 első hat hónapjában a gazdasági és az orvosi témájú konferenciák száma volt a legnagyobb, illetve jelentős százalékot képviseltek a tudományos , az informatikai és a jogi témakörök is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.