BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt kaszálhatnak a magyar ingatlanbefektetők

A spanyol kormánynak az ingatlanpiac élénkítésére bevezetett átmeneti ösztönző programja felkeltheti a magyar befektetők érdeklődését is.

A spanyol kormány augusztus 21-i hatállyal elrendelte az új ingatlanvásárlások általános forgalmi adójának csökkentését a helyi 8 százalékról 4 százalékra. A csökkentett adótarifa kizárólag az új ingatlanokra vonatkozik és 2011. dec. 31-ig érvényes. A helyi jogalkotók a csökkentett áfa alkalmazásának feltételét ahhoz kötik, hogy az ingatlan adásvétele még 2011-ben megvalósuljon. A spanyol kormányt az motiválta erre a lépésre, hogy csökkentse a szabad – még nem eladott – ingatlanok mennyiségét, ugyanis az utolsó statisztikai adatok szerint jelenleg az értékesítésre kínált ingatlanok száma 687 523; ez a múlt évhez képest 0,08 százalékos csökkenést jelent, akkor ez a szám 688 044 volt.

„Ha egy 200 ezer eurós ingatlant veszünk alapul, akkor a vevők az adócsökkentés által mintegy 8 ezer eurót takaríthatnak meg, így figyelembe véve, hogy az ibériai ingatlanok árai most nagyon kedvező szinten vannak, a spanyol kormány ösztönző lépése most még előnyösebbé teszi az ottani ingatlanok vásárlását” – mondta a Világgazdaságnak Bán Zoltán, a cseh székhelyű Rellox társaság magyarországi értékesítési menedzsere. Az elérhető kedvezményt a társaság meg is fejeli: egyes projekteknél további engedmény érhető el. Egyes beruházók a marketingakciójuk keretében vállalják, hogy az új projektek értékesítése esetén az aktuális forgalmi adót megfizetik a vevő helyett.

„Reméljük, hogy ez az ajánlat érdekes lehet azon vevők számára, akik most szeretnének Spanyolországban ingatlant vásárolni. A 4, illetve bizonyos projekteknél a 8 százalékpontos megtakarítás aránylag jelentős, főleg a drágább ingatlanok esetében. Mi is kíváncsian várjuk, milyen lesz a reakció a magyar vásárlók részéről” – tette hozzá Bán Zoltán. A cégnél feltételezik, hogy a komoly érdeklődők számára ez amolyan impulzusként szolgál arra nézve, hogy még ez év végéig megvalósítsák a vásárlást.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.