BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vége a rendszám trükköknek

A korábbinál jóval szigorúbb feltételekkel lehet szeptember 1-je óta idehaza külföldi rendszámú járművekkel furikázni. A szigorítással párhuzamosan a friss jogszabály amnesztiát is bevezetett az adó kikerülése céljából külföldön üzemeltetett járművek „honosítására”, ám szakértők szerint ezzel a lehetőséggel igen kevesen élnek a következő hónapokban. Ennek ellenére érdemes górcső alá venni a változásokat.

Könnyebb lesz lefülelni azokat, akik kizárólag adóelkerülési szándékkal üzemeltetnek külföldi rendszámmal ellátott autókat a magyar utakon – a kormány reményei szerint ezt segíti elő a nemrég elfogadott és szeptember 1-jével hatályba lépett jogszabály-módosítás. A változás lényege: a 138/2011-es számú kormányrendelet jelentősen szűkíti azt a kört, amely nem köteles a magyar rendszám használatára.

Szeptember 1-jétől magyar rendszámúnak kell lennie minden olyan gépjárműnek, amelynek az üzemben tartója belföldi vagy vezetője belföldön lakóhellyel rendelkezik. Néhány kivétel azonban az új szabályozásban is akad: ezek egyike az az eset, amikor az üzemben tartó olyan nem természetes személy, amelyet külföldön jelentettek be, ugyanakkor magyarországi székhelye vagy telephelye van, és rendszeres tevékenységet is végez itt, a tulajdonos pedig a jármű forgalomba helyezését a közlekedési igazgatási hatóságnál már kezdeményezte.

A jövőben sem kifogásolható a külföldi rendszám használata akkor, ha a jármű vezetője ugyan magyarországi lakóhellyel rendelkezik, de szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van, és a járművet harminc napnál rövidebb ideig használja Magyarország területén, vagy a járművet külföldi és rendszeres munkavégzés érdekében használja.

A külföldi rendszám használatának jogosságát a jármű üzemben tartója vagy vezetője a közúti vagy a telephelyi ellenőrzés során közokirattal vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal köteles igazolni – hívja fel a figyelmet az RSM DTM tanácsadó cég. Ennek hiányában ugyanis a jármű rendszámát és a forgalmi engedélyt a helyszínen bevonhatják, illetve akár 800 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak az üzemben tartóra vagy a vezetőre. Az ellenőrző hatóság jogtalan használat esetén a jármű hatósági engedélyében feltüntetett, a jármű tulajdonosára és az üzemben tartójára vonatkozó adatokat, valamint a jármű azonosító és műszaki adatait továbbítja az állami adóhatóság részére.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.