BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adatkommunikáció: az IP a nyerő

Az üzleti adatkommunikációs piacot a kapacitásbővítés iránt egyre növekvő igények és a költségoptimalizálás egyaránt mozgatja, a legkeresettebbnek az internetprotokoll(IP) alapú megoldások bizonyulnak manapság.

Üzleti partnereivel, vagy saját telephelyeivel kapcsolatban adatkommunikációs megoldást a legalább 10 főt foglalkoztató magyarországi vállalatok valamivel több mint az egynegyede vesz igénybe, ugyanakkor ez a mutató a költségvetési intézményeknél nem haladja meg a 15 százalékot - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés legfrissebb kiadásából. Ezen belül azonban az egyes piaci szegmensek között igen jelentős különbségek mutathatók ki. Nem meglepően az adatátvitelben a 250 fő feletti létszámot foglalkoztató nagyvállalatok járnak az élen, háromnegyedük rendelkezik ezzel kapcsolatban valamilyen megoldással. A cégméret csökkenésével az elterjedtségi arány meredeken esik - állapítják meg a jelentést készítő BellResearch szakértői.

Az adatátviteli kapcsolatok - a teljes piacot tekintve - zömében elsősorban belföldi végpontokat kötnek össze. Ez alól legfeljebb a nagyvállalatok és a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező kis- és középvállalatok jelentenek kivételt, míg a közszférában ritka mint a fehér holló a más országba irányuló, vagy onnan érkező adatkommunikáció. A kisvállalatok elsősorban pénzintézetekkel, vagy jóval kisebb arányban üzleti partnerekkel, beszállítókkal és alvállalkozókkal állnak adatátviteli kapcsolatban, míg a közép- és nagyvállalati szegmensben széles körben elterjedtek a telephelyek közötti összeköttetések is.

Ami az egyes alkalmazott technológiákat illeti az üzleti szegmensben, a bérelt vonali és az egyéb - atm, frame relay -  megoldásokat, a legelterjedtebbnek már az IP alapú adatátvitel számít. Ez lehet nyilvános internet feletti, vagy a szolgáltatói hálózatokon létrehozott virtuális magánhálózat is. (Az Internet Protocol - IP az internet és az internetalapú hálózat egyik alapvető szabványa. Segítségével kommunikálnak egymással az internetre kötött csomópontok - számítógépek, hálózati eszközök, webkamerák.)

Az adatkapcsolatokat a legtöbb hazai cégnél elektronikus levelezésre, üzleti adatok továbbítására, valamint központi adatbázisok, adattárházak és fájlok elérésére használják. Ez is az adatátvitel és az internet egyre erősebb konvergenciáját, illetve általában az IP alapú hálózati megoldások terjedését támasztja alá.

Az IP-technológia a hang alapú kommunikáció költséghatékonyabbá tételét is szolgálja. A telephelyeik között adatátviteli hálózatot fenntartó vállalatok jelentős hányada, míg a költségvetési intézmények túlnyomó többsége használja az adathálózatát vezetékes telefonálásra is, amivel csökkentheti távközlési kiadásait.

A vállalati számítástechnikai rendszerek mind nagyobb mértékű kiépítettsége, az üzleti információk iránti igény növekedése egyre jobb minőségű hálózati kapcsolatokat és egyben nagyobb adatátviteli kapacitásokat kíván. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek folyamatosan növekszik a sávszélesség iránti igénye - mutatnak rá a BellResearch kutatói. A jövőben tehát ilyen jellegű fejlesztésekre számíthatnak a piac szereplői. Az integrált üzleti rendszerek bevezetése, illetve a felhőalkalmazások használata is ebbe az irányba mozgatja a piacot.

Az IP-technológia népszerűségét támasztják alá az egyik hazai távközlési szolgáltatónál szerzett tapasztalatok. Az Integrált távközlési és informatikai megoldásokat már nemcsak a nagyvállalatok akarják IP-alapon igénybe venni, hanem már ez jellemzi a kis- és közepes cégeket is - mondja Zsembery György, az Invitel vezérigazgató-helyettese.
Hozzáteszi: "Fontosnak tartjuk, hogy a cégek úgy tudják az infokommunikációs beruházásaikat a saját igényeikhez igazítani, hogy közben elkerüljék a felesleges technológiacseréket."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.