BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MVM-é lesz a hazai Déli Áramlat

Tovább erősödik az MVM gázportfóliója: információink szerint az állami villamos ipari csoporthoz kerül a Déli Áramlat gázvezeték hazai része is. Azzal, hogy állami hátszelet kapott a gázimport-beruházás, a projekt listájáról lekerülhet a Magyarország nélküli változat.

A Déli Áramlat gázvezeték-beruházás magyarországi szakaszának előkészítése, megépítése, tulajdonlása és üzemeltetése várhatóan átkerül a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) a Magyar Villamos Művekhez (MVM) – értesült a Világgazdaság. A változás mögött közvetlenül az állhat, hogy az ügyben előrelépés történt szeptember 16-án Moszkvában Fellegi Tamás fejlesztési miniszter és Alekszej Miller, a Gazprom igazgatósági elnöke tárgyalásán a projekt előreviteléről, illetve az akkor megállapodottakat október 11-én Budapesten megerősítették Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettessel, aki egyben a Gazprom elnöke is. Ez azt is jelenti, hogy kikerülhet a holtpontról a hosszú ideje tervezett, de nem túl gyorsan haladó, és Magyarország számára a jelen gazdasági helyzetben meglehetősen drága beruházás ügye. Egyúttal lekerülhet a Gazprom projektvariánsai listájáról a Magyarországot kihagyó nyomvonal változat.

Az MVM színre lépése kézenfekvő annak ismeretében, hogy az ország energiastratégiájának egyik fő eleme az állami villamos ipari csoport megerősítése. Az elmúlt egy év során már meg is jelent a gázpiac több frontján az MVM. Leánycégein keresztül ellenőrizni fogja az ország gáztőzsdéjét, a gázkereskedelem és a gázszállítás egy részét is.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.