BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét felkapott lett Budapest - Irodakörkép

A Cushman & Wakefield által felállított rangsorban, melybe azon városok tartoznak, ahova a cégek leginkább terjeszkednek, idén, immáron második éve Moszkva áll az első helyen.

A négy legfontosabb tényező, aminek alapján a vállalatok eldöntik, merre terjeszkedjenek, vagy hová helyezzék át tevékenységüket, fontossági sorrendben a következők: más piacok elérésének egyszerűsége, ügyfelek és vásárlók (60 százalék); képzett munkaerő kínálat (53 százalék); telekommunikáció minősége (52 százalék); és a más országokkal és városokkal összekötő közlekedési kapcsolatok (42 százalék).

Amellett, hogy Moszkva vezet azon városok rangsorában, ahová a legtöbb cég vágyik terjeszkedni, 2010-ben a környező piacok könnyű elérésének tekintetében is előrelépett a listán, a 19.-ről a 11. helyre. London, Párizs és Frankfurt továbbra is az üzletileg legkedveltebb három európai város.

Andrei Birsan a Cushman & Wakefield romániai irodájának irodabérbeadási vezetője elmondta: Bukarest kiemelkedő minőségű irodaházakat és vonzó pénzügyi kondíciókat kínál. Ezek azon vállaltok számára fontos tényezők, akik új irodaterületet keresnek vagy költözni óhajtanak városon belül. Bukarest infrastruktúrája sokat fejlődött az elmúlt időszakban és további fejlesztéseket terveznek. Ez évről évre könnyebb elérést biztosít majd a cégek számára. A csökkentett árak, a minőség és a kínálat teszi Bukarestet egyre vonzóbbá a vállalatok számára.

Helyezés 2011 (2010) Város

1. (1) London

2. (2) Párizs

3. (3) Frankfurt

4. (6) Amszterdam

5. (7) Berlin

6. (5) Barcelona

7. (8) Madrid

8. (4) Brüsszel

9. (9) München

10. (13) ZürichVarsó az üzleti szempontból legvonzóbb európai városok rangsorában három helyezést lépett előre, a 24.- ről a 21. helyre. Azon kritérium tekintetében, miszerint itt a leg ár-érték arányosabbak az irodaterületek, átvette a vezetést Leeds városától, ám a cégek terjeszkedési szempontból történő rangsorában a harmadik helyre csúszott vissza.

Budapest majdnem minden tekintetben javított helyezésein az előző évhez képest a European Cities Monitor tanulmány szerint. A legjobb üzleti lehetőségeket rejtő városok listáján Budapest a 30. helyről a 29. helyre lépett előre. A külföldre irányuló közlekedés tekintetében a magyar főváros a 34. helyről a 31. helyre lépett és az irodaterületek ár-érték arányát tekintve jelenleg a 10. helyen áll (2010-ben 13.) megelőzve sok európai fővárost és más fontos városokat. Budapest a legkiemelkedőbb javulást az elérhető irodaterületek tekintetében érte el, itt a 26.-ról a 16. helyre lépett.

Pados Gergely Partner, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának irodabérbeadási vezetője elmondta: A fontos nemzetközi vállalatok fő célja a költségek racionalizálása. A múltban Budapest volt az egyik legfelkapottabb célpont a nemzetközi cégek számára, például a shared service centerek tekintetében. Annak ellenére, hogy az új piaci szereplők az elmúlt 2-3 évben kevésbé érdeklődnek a város iránt, egyre több vállalat tekinti Magyarországot lehetséges új lokációnak a szolgáltató részlegük szempontjából. Az elkövetkező 24 hónapban megnövekedett aktivitásra számítanak az új piaci szereplők részéről, mely pozitív hatással lesz az irodapiacra és a kihasználatlansági mutató lassú, de biztos csökkenéséhez vezet majd. Ennek hatására Budapest még kedveltebbé válik majd a nemzetközi befektetők számára.

2. (2) Párizs

3. (3) Frankfurt

4. (6) Amszterdam

5. (7) Berlin

6. (5) Barcelona

7. (8) Madrid

8. (4) Brüsszel

9. (9) München

10. (13) Zürich -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.