BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zsákutcába jutott a „plázastop”

Várhatóan módosítják a már többször módosított kereskedelmi törvény tervezetét. Végeredmény leghamarabb nagyjából két hét múlva várható, az is lehet, hogy jó időre leállnak a nagyobb fejlesztések, de két minisztérium tehet majd kivételeket.

Hamarosan új irányt vehet a plázastopként ismert törvényjavaslat, ugyanis kormánypártból új módosító javsalat érkezhet a kereskedelemi törvény eredetileg LMP által kezdeményezett módosításához. A Népszabadság információja szerint ezzel a kormány gyakorlatilag leállíthatja a hazai kiskereskedelmi fejlesztéseket, arról, hogy ki kaphat kivételt a plázastop alól, két szaktárca döntene.

Eszerint a törvény hatályba lépésének napjától Magyarországon azonnali plázastopot rendelnének el, azaz nem lehet majd háromszáz négyzetméter feletti üzletre építési engedélyt kapni. Arról egyelőre nem tudni, hogy meghatározott időre szól-e ez a tiltás.

A napilap úgy tudja, hogy a jelenleg benyújtás előtt álló módosító javaslat szerint a vidékfejlesztési és a nemzetgazdasági  tárcák részvételével egy bizottság jönne létre és az döntene arról, hogy mely kereskedelemi vállalkozások kaphatnak külön indokok alapján építési engedélyt a moratórium ideje alatt.

Eredetileg az LMP nyújtott be – plázastop néven ismertté vált – törvényjavaslatot, amely az elképzelés szerint a százezer főnél kisebb lélekszámú településeken fél évre megtiltanák a 400, míg az ennél nagyobb városokban a 800 négyzetmétert meghaladó eladóterű üzletközpontok építését. Az LMP fenntarthatósági célú törvényjavaslatához a nemrégiben nyújtott be a Fideszes Kupcsok Lajos egy módosítót, amely lényegében elvonná a kereskedelmi egységek engedélyezését az önkormányzatoktól, ugyanis – egy később megnevezendő – hivatal mondaná ki a végső szót a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű kereskedelmi egységek, illetve a 300 négyzetméternél nagyobb összes eladótérrel rendelkező üzletek építése esetében. Erre a javaslatra a bizottsági szakaszban nemet mondtak a képviselők tegnap. A törvényalkotás rendes eljárását figyelembe véve is minimum két hét múlva várható bármilyen eredmény az ügyben.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.