BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ferenc pápa bejelentette a katolikus egyház 14 új szentjét

A szenté avatási ünnepségre vasárnap kerül sor a Szent Péter téren, a világ minden tájáról érkezett hívők ezrei és az érintett országok hivatalos képviselői jelenlétében.

Ferenc pápa vasárnap a Vatikánban „szentek” rangjára emeli az egyház 14 alakját, köztük 11 Szíriában a 19. században meggyilkolt mártírt, valamint az Oszmán Birodalom alatti keresztényüldözés szimbólumait – számol be az AFP hírügynökség alapján több sajtóorgánum is. A szentté avatási ünnepségre vasárnap kerül sor a Szent Péter téren, a világ minden tájáról érkezett hívők ezrei és az érintett országok hivatalos képviselői jelenlétében.

POPE FRANCIS DURING THE WEEKLY GENERAL AUDIENCE AT ST PETER S SQUARE IN THE VATICAN - 2024/10/16
Fotó: Hans Lucas via AFP

A szentté avatás – a boldoggá avatást követő utolsó lépés a katolikus egyház „megszentelődése” felé – három feltétel szükséges: az illetőnek legalább öt éve halottnak kell lennie, példamutató keresztény életet kell élnie, és legalább két csodát tett.

Az új "szentek" közé tartozik a 11 "damaszkuszi vértanú", akiket 1860 júliusában ölt meg az akkor oszmán fennhatóság alatt álló szír fővárosban egy drúz muszlimok kommandója egy keresztény negyed kolostorában. Mind a tizenegy férfit szentté avatják, annak ellenére, hogy a csoport különböző katolikus szertartásokból áll.  2023-ban Ferenc pápa létrehozta az „Újmártírok – a Hit Tanúi Bizottságát” azon keresztények katalógusba vételére, akik Krisztusba vetett hitükért haltak meg. A Bizottságon keresztül számos nem katolikus keresztény is felkerült a mártírok listájára, köztük a Líbiában meggyilkolt kopt keresztények.

A Vatican News, a Szentszék hivatalos sajtóorgánuma szerint "mártíromságukra Libanontól Szíriáig drúz muszlimok által szervezett üldöztetések hátterében került sor, amelynek során keresztények ezrei vesztették életüket". 

Ezeket a mártírokat, köztük nyolc ferences szerzetest és három maronita laikust, a Massabki testvéreket XI. Pius pápa avatta boldoggá 1926-ban. A többi szentté avatott személyiség három vallási közösség alapítója: Giuseppe Allamano olasz misszionárius (1851-1926), Elena Guerra olasz apáca (1835-1914) és a kanadai Marie-Léonie Paradis (1840-1912), az érintett gyülekezet alapítója. a katolikus oktatásban.

Májusban Ferenc pápa bejelentette Carlos Acutis szentté avatását is, egy jámbor olasz tinédzser internetes rajongót, akinek 2006-ban bekövetkezett fulmináns leukémiában bekövetkezett halála sokkolta az országot. A szertartás időpontját még nem tűzték ki, de 2025-ben, Róma „Jubileumának” évében kerülhet sor rá, amikor több mint 30 millió zarándokot várnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.