BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Republican presidential nominee Donald Trump holds a rally at site of first assassination attempt

Naponta egymillió dollárt fizetnek egy szerencsés republikánusnak

Megéri Donald Trumpot támogatni. Elon Musk fizet a republikánus szimpatizánsoknak, hogy feltérképezze a billegő államokat.

Egyre mélyebben nyúl a zsebébe Elon Musk amerikai milliárdos, aki már eddig is havi 45 millió dollárral támogatta a republikánus Donald Trump elnökválasztási kampányát. Most mindennap 1 millió dollárt ad a szólásszabadság és a fegyverviselés jogának fenntartását célzó America PAC petíció egyik szerencsés aláírójának. 

Dörzsölhetik a tenyerüket a republikánusok / Fotó: AFP

Minden aláírásért fizetnek a republikánusok

A Musk alapította America PAC célja, hogy regisztrálja a republikánusok szimpatizáns szavazóit a billegő államokban, s meggyőzze őket: szavazzanak Donald Trumpra. A Tesla és a SpaceX tulajdonosa ezzel

az ingadozó szavazókról ismert hét billegő állam politikai feltérképezését célozza.

Musk egy harrisburgi gyűlésen jelentette be a sorsolást, s az első csekket a közönség egyik tagjának adta, mondván:

 

Nagy kihívás, hogy megismerjük a petíció aláíróit. 

Az America PAC petíció X csoportja korábban 100 dolláros ajánlatot tett az aláíró pennsylvaniai szavazóknak, s 47 dollárt más csatatérállamok, köztük Michigan és Wisconsin szavazóinak. A petíció így szól: 

Aláírásommal támogatom az Alkotmány az első és a második kiegészítését.

Musk 75 millió dollárt öntött az amerikai PAC-alapba a szeptemberig tartó három hónapban.

Vajon törvényesen jár el Elon Musk? 

Már a napi 1 millió dolláros bejelentés előtt is megosztottak voltak a választási jogi szakértők, hogy vajon a petíció aláírásáért járó jutalmak törvényesek-e. Musk ügyvédje szombaton késő este nem válaszolt a The Wall Street Journal kommentárkérésre.

A kérdés jogos, mert szövetségi bűncselekmény

azért fizetni embereknek, hogy szavazásra vagy nyilvántartásba vételre ösztönözzék őket. A tilalom nemcsak a pénzbeli juttatásokra vonatkozik, hanem bármire, ami pénzben kifejezhető értékkel bír, vagyis a szeszes italokra, lottószelvényekre és jóléti juttatásokra is – olvasható az igazságügyi minisztérium választási bűncselekményekről szóló kézikönyvében.

A Szilícium-völgy is kettészakadt

Nem a semmiből kerekedett Donald Trump támogatottsága a technológiai iparban.  

A kemény mag a PayPal-maffia néven ismert csoport.

Közéjük tartozik Elon Musk és David Sacks kockázati befektető. Hozzájuk csatlakozott Peter Thiel kockázatitőke-befektető, aki 2016-ban még azért szólalt fel a republikánus konvención, hogy elmondja, nem ad pénzt a GOP jelöltjének. Ám idén ő is kinyitotta a bukszáját.
Messze

nem beszélhetünk azért a tech világ teljes pálfordulásáról.

A Szilícium-völgyben továbbra is erős a demokraták támogatottsága. Nagyban támogatja Harris kampányát az Alphabet korábbi ügyvezető elnöke, Eric Schmidt, valamint olyan technológiai befektetők, mint Laurene Powell Jobs, John Doerr és Ron Conway. De a LinkedIn társalapítója és kockázatitőke-befektetője, Reid Hoffman is bedobott néhány millió dollárt a kalapba.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.